header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Iguanodon

 

terug naar het overzicht >>

 
Deze dinosauriŽr heeft zijn naam te danken aan een vergissing. De eerste geleerde die de tanden van dit dier vond, meende dat ze van een Iguana waren, een soort hagedis. Men noemde het dier Iguanodon, dit betekent 'iguana hagedis' en 'tand'.
De Iguanodon is het eerste grote reptiel dat men beschreven heeft. Het woord dinosauriŽr was toen nog niet eens bekend. In een steengroeve in Engeland vond men grote botten en een paar tanden. Naar een langdurige studie kwam men tot de slotsom dat het overblijfselen waren van een onbekend dier. "Dit is een volkomen nieuwe diersoort", zij de geleerde. "Een soort reptiel en nog wel een grote." Dit dier dat miljoenen jaren geleden geleefd had, werd Iguanodon genoemd.
De Iguanodon was een redelijk klein dier vergeleken met zijn soortgenoten. Erg opvallend is deze dinosaurus zijn bouw. De Iguanodon liep opvallend rechtop. Daardoor had hij niet zo'n lange staart nodig om zijn evenwicht te houden. Ook opvallend is de uitsteeksels aan de Iguanodons zijn duimen waarschijnlijk heeft de Iguanodon deze gebruikt om aanvallers als de Allosaurus en de Tirannosaurus-rex af te schikken. Dit was natuurlijk lang niet genoeg om zo'n roofdier te doden. Verder was de Iguanodon erg lomp. Hij kon helemaal niet hard rennen en was voor zijn lengte erg zwaar. Daarom vormde de Iguanodon en zijn soortgenoten ondanks de wapens aan zijn duimen, een erg gemakkelijke prooi. 

  

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009