header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Info krokodilachtigen

 

 Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Krokodilachtigen, de orde Crocodylia van de klasse Reptielen. Zij zijn fossiel bekend vanaf de Boven-Trias. Krokodillen leven in rivieren, meren, moerassen en sommige gaan ook in zee. Snel zwemmen vindt plaats door zijwaartse golfbewegingen van de lateraal afgeplatte, sterk gespierde, lange staart, waarbij de poten, hoewel bij sommige voorzien van zwemvliezen, langs het lichaam gelegd worden. De staart wordt ook als wapen gebruikt. Op het land, waar ze komen om zich te zonnen, kunnen ze over korte afstanden snel rennen.

1. Anatomie

De huid is bedekt met hoornschubben die, in tegenstelling tot die van hagedissen en slangen, niet met elkaar verbonden zijn en elkaar niet dakpansgewijs overlappen. Onder de hoornschubben liggen, althans op de rug, beenplaatjes in de dikke lederhuid. Alleen van soorten waarbij deze op de buik ontbreken (bijv. de Mississippi-alligator), is dat deel van de huid verwerkbaar tot leer. Op de kop is de huid met de schedelbeenderen vergroeid. De vele tanden op de lange kaken staan in kassen, zoals bij zoogdieren (thecodont). Krokodillen hebben geen lippen en kunnen daardoor hun bek niet voor water afsluiten; niettemin is ademhalen mogelijk met slechts de neusgaten op de snuitpunt en de ogen boven water. Het gehemelte is bij deze groep nl. zeer goed ontwikkeld en door een vlezig aanhangsel ervan, plus een uitsteeksel van de achterkant van de (niet-uitsteekbare) tong kunnen mond en keelholte van elkaar afgesloten worden, zodat de ademlucht via de neusholte ongehinderd de keelholte kan passeren.

2. Voedsel

Het voedsel bestaat voor jonge dieren uit waterinsecten, kreeftachtigen, vis, kikvorsachtigen, enz., voor grotere ook uit vogels en zoogdieren, ook vee en zelfs mensen. Een grote prooi wordt zo mogelijk onder water getrokken en verdronken. De maag is gedeeltelijk spiermaag, zoals bij vogels; ook krokodilachtigen slikken stenen in, wellicht om het fijnmaken van het voedsel te bevorderen, waarschijnlijker om hun soortelijk gewicht te regelen.

3. Voortplanting

Vele mannelijke krokodilachtigen brullen vooral in de paartijd. Na de copulatie (deze groep heeft een echte penis, gelijk aan die van de zoogdieren) legt het wijfje de van een kalkschaal voorziene eieren óf in een gegraven kuil in het zand, óf in een zelf gemaakt nest van modder en plantenresten. Zij bewaakt soms dit nest en maakt het open, als de jongen zich na het uitkomen door piepgeluiden laten horen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009