header uitvindingen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Jagers worden boer

 

 
   
Mensen gingen iets na 10.000 jaar voor Christus pogingen ondernemen om de wereld waarin zij leefden te beheersen door landbouw. Het nam duizenden jaren in beslag voordat zij minder afhankelijk werden van de jacht of van wat ze aan voedsel bijeen scharrelden. Ze konden gaan rekenen op dieren die ze hadden gedomesticeerd en op de gewassen die ze hadden gezaaid. Door de overvloedige opbrengst van de landbouw, groeiden kleine gemeenschappen uit tot steden. Het is onduidelijk waarom mensen tot deze levensstijl overgingen. Het blijft gissen naar de redenen waarom ze schapen gingen hoeden of graan gingen verbouwen. Maar wat de redenen ook waren, er was geen weg meer terug. Het verbouwen bracht meer voedsel op dan jagen en scharrelen, zodat men meer kinderen groot kon brengen. En omdat er meer kinderen kwamen, was er opnieuw meer voedsel nodig. Met de ontwikkeling van de landbouw ontdekte de mens voor het eerst de macht van technologie om het leven te veranderen. De eerste mensen die boeren werden, leefden in grote, zonnige, waterrijke gebieden in het Midden-Oosten, de Vruchtbare Halvemaan genaamd (nu Iran, Irak, Turkije, SyriŽ, Libanon, IsraŽl, JordaniŽ en Egypte). Hier deden gewassen en vee het erg goed. Maar het verhaal over de opkomst van de landbouw herhaalde zich ook elders, overal ter wereld. Mensen vonden onafhankelijk van elkaar landbouw uit, van China tot Zuid-Amerika. Het begin kan zijn geweest dat men opmerkte dat graankorrels ontkiemden of omdat het opviel dat schapen graag in kudden leefden en gemakkelijk in bedwang te houden waren.
Ongeveer 6.000 jaar voor Christus ontdekten mensen dat tarwe en gerst het beste te verbouwen waren en dat varkens, koeien en schapen hen voorzagen van vlees, melk, leer en wol. Later werden ossen gebruikt voor het trekken van de ploegen. Mensen speelden in op de seizoenen, door op de juiste tijd te zaaien en door in droge gebieden opgespaard regenwater over de velden te sproeien. Ze maakten ook graanschuren waarin oogsten bewaard bleven.
Op deze manier werd zo'n 8.000 jaar lang geboerd. Toen traden er door de opkomst van de wetenschap veranderingen op. Er kwamen nieuwe methoden, waardoor er minder mensen in de landbouw nodig waren. In de laatste eeuw zijn deze veranderingen sterk toegenomen. Landbouwmachines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen geven een totaal nieuw gezicht aan een manier van leven die begon in het Stenen Tijdperk.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009