header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kauw

 
   
  De kauw of corvas monedala
De kauw is een gezellige en boeiende vogel. Hij nestelt in veel steden en dorpen in gebouwen en oude bomen. In Noord-Europa slapen de kauwtjes in de winter vaak in de steden, maar komen iedere dag samen in het buitengebied om voedsel te zoeken. Heldere kraalogen geven de kauw een scherpzinnig uiterlijk en terecht, want onderzoek heeft uitgewezen dat leden van de kraaienfamilie tot de intelligentste vogels gerekend kunnen worden.
Kenmerken
Kauwen zijn kleiner dan de andere zwartgekleurde leden van de kraaienfamilie. Ze hebben een grijze kop en een blauwachtige glas op de zwarte veren. Lengte : 33 cm.
Voedsel
Kauwen eten allerlei soorten vegetarisch en dierlijk voedsel, voornamelijk granen, fruit en insecten. Ook eten ze soms eieren en jongen van andere vogels. Ze zoeken hun voedsel meestal op de grond en omdat ze slim en niet schuw zijn, is het uitgestrooide voedsel vaak al verdwenen voordat de grotere roeken en kraaien arriveren.
Wintervoedering
De kauw komt in uw tuin om allerlei restjes en broodkorsten van de voedertafel of de grond te halen. In de tuin is hij net zo ondernemend als wanneer hij de straten inspecteert of vuilnisbakken in parken leeghaalt. Leg maar eens wat vet en botten neer, vooral 's morgens vroeg als er nog weinig mensen buiten zijn.
Nest
Kauwen nestelen in kolonies, meestal kiezen ze schoorstenen, kerktorens of boomholtes als nestplaats. Soms nemen ze oude nesten in beslag van grotere vogels of ze bouwen er een in de gaten van de dichte begroeiing, maar schoorsteenpijpen van bewoonde huizen zijn favoriet. Soms nemen ze een 'rookbad' op de rand van de schoorsteen om zo de parasieten te verdrijven. Beide ouders bouwen het nest van enorme hoeveelheden opeengestapelde takken. Zij voeren het met haar, schors, vodden en ander materiaal vermengd met zand.
Broedgegevens
Maanden april tot juni - één legsel - vier tot zes gestippelde, lichtblauwe eieren - broedtijd : 17-18 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na 30-35 dagen; wanneer ze zelfstandig zijn is niet bekend. (foto : jonge kauw)
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009