header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Klapekster

 
   
  De klapekster of lanius excubitor
Een stand-, zwerf- en trekvogel. Beduidend groter dan een spreeuw. Een tamelijk opvallende wit-grijs-zwarte vogel, die meestal open en bloot op struiken, alleenstaande bomen, palen of draden zit. Beide geslachten zijn hetzelfde gekleurd. Onderscheidt zich van de vrij gelijke, maar veel zeldzamere (meer Zuideuropese) kleine klapekster door ontbrekend zwart op het voorhoofd en langere witte vleugelband. De jongen zijn aan de bovenkant bruin-grijs, de bruinwitte onderkant is zacht gestreept. Vliegt in bogen en bidt een enkele keer. Verspreiding en woongebied : broedvogel in vele delen van Europa, ontbreekt in het noordwesten en zuidoosten. Voorkeur voor open landschap met niet te dichte groepen bomen en struiken; ook in grote fruittuinen en niet te dichte bossen. Voortplanting : het stevige nest wordt gebouwd in bomen en struiken. En legsel - in april, mei worden de vijf tot zeven eieren gelegd, die zijn bezaaid met punten vlekken. De jongen verlaten met 19-20 dagen het nest en zijn na ongeveer 35 dagen zelfstandig. Voedsel : grote insecten en kleine gewervelde dieren. Soms wordt de buit aan doornen gespiest.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009