header aquarium

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De kleuren van de
vissen

 

Aquariumvissen overzicht >>

 
De kleuren van vissen variŽren van zilvergrijs of grijsblauw tot zeer helder met bijzondere patronen, en van doorzichtig of wit tot donkerbruin en zwart. De kleur kan een seksekenmerk zijn, maar ook een soortkenmerk. De mannetjes zijn over het algemeen rijker aan kleur dan de vrouwtjes; bij veel tropische vissen verschillen de kleuren tussen de seksen zo sterk dat ze als verschillende soorten beschreven werden. Bij sommige soorten zijn de mannetjes alleen gedurende de paaitijd felgekleurd.
De kleur en de vorm van de vis hebben soms een beschermende functie en stellen de vis in staat zich aan zijn omgeving aan te passen. Sommige zeepaardjes en zeenaalden combineren hun kleur met draadachtige uitsteeksels uit hun lichaam en lijken zo op zeealgen.
De kleur van de vissen verandert bijna altijd. De pigmentcellen, de zogeheten chromatoforen, zijn verbonden met de uiteinden van zenuwen waardoor de vis in staat is snel van kleur en patroon te veranderen. Schollen vormen een goed voorbeeld : zij veranderen van kleur en patroon om te lijken op de kleur en de vorm van de zeebodem. Op deze manier zijn ze zo goed gecamoufleerd dat het zeer moeilijk is ze te onderscheiden van hun omgeving. Veel vissoorten, zoals de Poecilobrycon en de Latris, veranderen 's nachts van kleur. De heldere kleuren verdwijnen meestal wanneer de vissen ouder worden; gewoonlijk worden ze dan donkerder en minder opvallend.
 
 

Bezoek ook onze Fishbase >>

 

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009