header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Klimaat en weer 2

 
   
Waar komt rijm vandaan ? De witte laagjes op bodem en struiken om kille ochtenden komen uit de lucht. De lucht bevat onzichtbare waterdamp die bevriest zodra hij de koude bodem bereikt, waarbij een laagje ijskristallen wordt gevormd.
Wat gebeurt in een moesson ? Tijdens natte moessons regent het - bij bakken valt het dan uit de hemel. Natte moesson is de naam van het regenseizoen in India en andere warme landen. Als het zomer wordt, barst een storm los en het begint opeens geweldig te regenen. Deze natte moesson duurt tot de herfst, daarna wordt het droog. Het blijft dan ook droog tot de natte moesson het jaar daarop terugkeert. Dit soort weer wordt veroorzaakt door winden die eveneens moessons worden genoemd.
Wat is bliksem(inslag) ? Een bliksemflits is een geweldige vonk elektriciteit. Tijdens onweer ontstaan in de wolken enorme elektrische ladingen met een spanning van miljoenen volt. Ook op het aardoppervlak ontstaan grote elektrische ladingen. Als de ladingen sterk genoeg worden, schiet elektriciteit door de lucht tussen beide, wat bliksemflitsen te zien geeft. Bliksem slaat over tussen een wolk en de grond of tussen twee wolken.
Wat is weerlichten ? Weerlichten lijkt niet op de zigzaggende bliksemflitsen die je gewoonlijk tijdens een onweer kunt zien. Bij weerlichten is er een plotselinge lichtgloed aan de hemel. In feite is er geen verschil met normaal onweer. Weerlichten komt alleen omdat men het bliksemen ziet door de wolken heen.
Hoe ver zijn bliksemflits en donder van ons verwijderd ? Een bliksemflits veroorzaakt gerommel en donder. Het licht van de flits komt vrijwel op hetzelfde moment in je ogen (snelheid van licht : bijna 300.000 km. per seconde). Het geluid van de donderslag echter verplaatst zich veel en veel langzamer (ongeveer 340 meter per seconde) door de lucht en daarom hoor je het geluid van de slag ook pas een aantal seconden later. Als je de seconden tussen flits en slag stelt, kan je globaal de afstand tot het onweer berekenen : elke drie seconden is gelijk aan zowat één kilometer.
Wat is het verschil tussen een orkaan en een tornado ? Orkanen zijn zeer zware stormen. Zijn ontstaan boven zee in tropische delen van de Stille Oceaan, Noordatlantische Oceaan en Indische Oceaan en kunnen dan naar het lang toe gaan blazen. Tijdens orkanen kunnen windsnelheden van zo'n 300 km. per uur worden bereikt, wat tot grote verwoestingen en vloedgolven leidt. Tornado's of draaiwinden (wervelwinden) zijn draaiende luchtkolommen die nog heftiger kunnen zijn dan orkanen. Zij veroorzaken schade langs een betrekkelijk smalle strook of baan. Gewoonlijk komen ze voor in de Verenigde Staten, het zuiden van Rusland en in Australië.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009