header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kneu

 
   
  De kneu of carduelis cannabina
De kneu is een kleine vinkensoort die vooral te vinden is in de duinen en op het platteland. Ze leven vooral van granen en onkruidzaden. Ze eten onder andere hennepzaden, bekend onder de wetenschappelijke naam cannabina, waar ze overigens niet 'high' van worden. Het mannetje heeft een prachtige robijnrode borst, die de kneu de bijnaam 'robijntje' heeft bezorgd.
Kenmerken
De slagpennen hebben witte randjes, net als de staartpennen. Alleen tijdens het broedseizoen is de kruin en de borst robijnrood. De rug is dan warm kastanjebruin. Lengte : 13 cm.
Voedsel
Kneutjes eten zaadjes en af en toe kleine diertjes. Vooral de zaden van diverse soorten onkruid zijn erg in trek.
Wintervoedering
Fijne zaden en zonnebloempitten
Nest
Kneuen nestelen in los kolonieverband van ongeveer een dozijn vogels, met telkens een paar meter tussenruimte. Het komvormige nest bestaat uit fijne wortels en twijgen. Het is gevoerd met mos, haar en wol. Het wordt op ongeveer een meter hoog in een dichte struik of conifeer gebouwd.
Broedgegevens
Maanden mei tot augustus - twee legsels - vier tot zes bleke eieren met purperachtige vlekjes - broedtijd : 11-13 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na tien tot zeventien dagen; na twee weken zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009