header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Koekoek

 
   
  Bij de koekoeken onderscheiden we slechts twee families: de koekoeken en de toeraco's.
De koekoeken staan erom bekend dat hun eieren in het nest van andere vogels leggen. Die zorgen dan voor het uitbroeden en grootbrengen van de jongen. De vrouwtjes leggen de eieren meestal in de nesten van kleine zangvogels. Op een onbewaakt ogenblik legt het vrouwtje een ei in het nest van de andere vogel. Vervolgens gooit ze een ei van haar gastvrouw uit het nest.
Een koekoeksvrouwtje legt ongeveer8-12 eieren, in verschillende nesten. Na 12 dagen komt een hongerige, jonge koekoek uit het ei. Het koekoeksjong is onverzadigbaar en gunt zijn stiefbroertjes en -zusjes niets. In tegendeel, men heeft zelfs gezien, dat kleine koekoeken de andere jongen uit het nest duwden.
De tengere pleegouders kunnen nauwelijks genoeg voedsel aanslepen voor het koekoeksjong dat al snel groter is dan zijzelf. De koekoeksvrouwtjes leggen de eieren altijd in de nesten van dezelfde zangvogels. Niet alle koekoekssoorten laten hun eieren door andere vogels uitbroeden.
De vogels in de gematigdere en koelere streken zijn trekvogels. Koekoeken komen overal op aarde voor.
Hun grootte is per soort verschillend, de kleinere soorten zijn maar 15 cm lang, de grotere soms wel 70 cm. Ze leven in het bos.
Daar eet de koekoek zeer veel grote insecten en harige rupsen en hij is daarom dan ook een nuttig dier. De koekoeken die bij ons voorkomen hebben een onopvallend grijs verenkleed. Op hun borst en buik hebben ze grijze en zwarte dwarsstrepen. De koekoeksoorten, die in tropische gebieden voorkomen, zijn gedeeltelijk bedekt met prachtige groene en blauwe veren
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009