header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Koperwiek

 
   
  De koperwiek of turdus iliacus
In het najaar klinkt 's nachts voortdurend de hoge 'srie' -roep van de vele duizenden koperwieken die op trek zijn. Vanuit ScandinaviŽ komen ze in grote getale naar ons land om te overwinteren. Meidoorns, duindoorns en vuurdoorns, allemaal zijn ze zeer in trek, als ze maar bessen dragen. Ook zijn ze regelmatig in onze tuinen te zien, al gebeurt dat bij streng winterweer wat vaker.
Kenmerken
Bij deze kleine lijsterachtige valt vooral de roodkoperen ondervleugel en flankstreep op. Ook een opvallende wenkbrauw- en baardstreep. Lengte : 21 cm.
Geluid
De roep bestaat uit een ijl, maar ver hoorbaar hoog 'srie'-geluid. In het vroege voorjaar, kort voor vertrekt, valt soms bij grote groepen community singing te beluisteren.
Voedsel
Koperwieken eten voornamelijk slakjes en wormen. In najaar en winter staan vooral fruit en bessen op het menu. Fijngesneden appels zijn geschikt als wintervoedering.
Nest
Koperwieken zijn echte trekvogels uit het noorden, die niet in ons land nestelen. Het nest lijkt op een merelnest en wordt gebouwd in een boom of verstopt in de struiken.
Broedgegevens
Maanden mei tot juli - twee legsels - vier tot zes lichtblauwe, roodbruin gespikkelde eieren - broedtijd : 12-13 dagen (vrouwtje) - vliegvlug : na tien dagen; na veertien dagen zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009