header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kraai

 
   
  De kraai behoort tot de orde van de musachtigen. Hij wordt overal op aarde aangetroffen. Kraaien zijn voor het merendeel grote en krachtige vogels. Hun snavels zijn goed ontwikkeld en hebben scherpe zijkanten. Hun voedsel bestaat uit plantaardige en dierlijke kost, ze eten zelfs aas.
Kraaien hebben sterke poten, een dicht verenkleed en goed ontwikkelde vleugels. Hun verenkleed heeft meestal één kleur. Ze zijn vaak zwart en hun verenkleed glanst altijd prachtig.
Kraaien zijn monogaam. De partners blijven hun hele leven samen. Ze leven in groepen en worden over het algemeen beschouwd als intelligente dieren die zich goed kunnen aanpassen.
De raaf is bij ons de meest bekende kraaiensoort. Deze is ca 65 cm lang en heeft een vleugelspanwijdte van soms wel 1,40 m. De raaf heeft een zwart verenkleed. Ook de poten, ogen en snavel zijn zwart. Hierdoor kennen we ook de uitdrukking "ravenzwart". Vanwege zijn donkere uiterlijk en zijn onaangenaam klinkende gekras wordt de vogel ook wel als brenger van ongeluk beschouwd.
De raaf houdt zich het liefst op in gebieden waarin velden, bossen en weiden elkaar afwisselen. Hij bouwt zijn nest in hoge bomen of op rotsen. Het nest bestaat uit grote en kleine takken. Binnenin is het bekleed met mos en gras. De nesten kunnen een grootte van ca 1,50 m bereiken omdat ze ieder jaar worden opgeknapt en uitgebreid.
Ze leggen vier tot acht blauwgroene, gevlekte eieren. Na een broedtijd van 18 dagen komen de jongen uit het ei. Ze hebben altijd honger. Jonge raven blijven lange tijd bij hun ouders.
De raven staan bekend als gevaarlijke jagers. Ze jagen op vogels, hazen, jonge gemzen en zelfs grazende lammetjes. Ze roven daarnaast ook de nesten van andere vogels leeg. Andere kraaien zijn de zwarte kraai, bonte kraai, roek, kauw, ekster en Vlaamse gaai.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009