header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kramsvogel

 
   
  De kramsvogel of turdus pilaris
In het najaar kan een luid 'tsjak-tsjak'-geroep uw aandacht trekken als er een verwaaide zwerm forse lijsters overvliegt. Dit zijn kramsvogels, de voorboden van de winter, zoals de zwaluwen de zomer aankondigen. Tijdens koudeperiodes en bij sneeuwval vallen de zwermen uiteen. Dan ziet u waarschijnlijk kramsvogels in uw tuin verschijnen, soms samen met koperwieken.
Kenmerken
De kramsvogel is een forse lijster, die zich onderscheidt door zijn grijze kop en romp en kastanjebruine rug. Zijn witte ondervleugels lichten op tijdens de vlucht. Lengte : 25 cm.
Geluid
Het liedje is een mengeling van lachjes en fluiten, vermengd met tsjakken.
Voedsel
Het hoofdvoedsel van de kramvogel bestaat uit wormen, slakken en andere kleine dieren. Er wordt in de winter ook fruit gegeten, vooral als er geen dierlijk voedsel beschikbaar is. Bessen van de meidoorn, hulst en lijsterbes en afgevallen appels zijn bijzondere lekkernijen. De eerste kramsvogel probeert vaak zijn boomtop te verdedigen tegen invallende soortgenoten.
Wintervoedering
Kramsvogels zijn dol op oud, verrot fruit.
Nest
De kramsvogel broedt in Noord-, Centraal- en Oost-Europa. In ons land, vooral in Limburg, neemt de kramsvogel nog steeds toe als broedvogel. Men telt er nu al zo'n duizend broedparen. Het nest is een kom van granentwijgjes en modder, gevoerd met fijn gras. Het nest is in een boom gebouwd, soms op de grond. Kramsvogels vormen kolonies en de verschillende paren bouwen hun opvallende nesten dicht bij elkaar; ze zijn agressief tegen indringers.
Broedgegevens
Maanden april en mei - één of twee legsels - vier tot zes roodgestippelde, lichtblauwe eieren - broedtijd : 13-14 dagen door het vrouwtje - vliegvlug : na veertien dagen; twee weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009