header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kruisbek

 
   
  De kruisbek of loxia curvirostra
Stand- en zwerfvogel. Iets groter dan een mus Opvallend zijn de korte, diepgevorkte staart en de stevige, aan de punt overstekende snavel. Mannetjes zijn geheel steenrood, met een felrode stuit; vrouwtjes gelig tot olijfgroen met een gele stuit. Komt veel in troepen voor. Verspreiding en woongebied : heel Europa, met grote leemten in de verbreiding. In onze naaldbossen onregelmatig voorkomend tot de boomgrens van de Alpen. Vaak grotere invasies buiten het broedgebied van juni tot september - invasietrekvogel. Leeft normaal gesproken in naaldbossen; duikt ook vaak op in tuinen, parken en gemengde bossen. Voortplanting : bouwt zijn nest hoog boven in naaldbomen. Legtijd voornamelijk maar, april, maar kan in ieder jaargetijde broeden, afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid dennenappels. En legsel per jaar. Twee tot vier witte eieren met een groenige of blauwige glans, met bruine tot lila vlekken. Het vrouwtje broedt alleen 13-16 dagen en past dan n week op de jongen, terwijl het mannetje voer aansleept. Daarna voederen beide partners de jongen, die het nest na 14-22 dagen verlaten. De daaropvolgende drie tot vier weken zijn de jongen nog van de ouders afhankelijk. Voedsel : in de zomerperiode insecten, verder meestal zaden van naaldbomen, die ook uit de kegels gehakt worden.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009