header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Lathyrus

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
De Lathyrus (v. Gr. plantennaam lathuros) of het plantengeslacht uit de Vlinderbloemenfamilie. Er zijn ca. 160 soorten, vnl. in het noordelijke gematigde en subtropische gebied.
In Nederland en BelgiŽ zijn diverse soorten inheems. In wegbermen, aan dijken en in weilanden vindt men de veldlathyrus (L. pratensis), met gele bloemen in trossen op lange bloemstelen (juni, juli). Het geveerde blad bestaat uit twee blaadjes en vertakte ranken. Bij een andere, eveneens geelbloemige soort (mei-juli), de naakte lathyrus (L. aphaca), zijn de blaadjes geheel verdwenen en zijn alleen de ranken overgebleven. De fotosynthese vindt plaats in de zeer grote steunbladen. De in Nederland beschermde aardaker (L. tuberosus) werd vroeger geteeld om de eetbare wortelknolletjes en komt nog in het rivierengebied voor. De bloemen zijn helder rood (juni-aug.).
Sommige soorten worden geteeld om de dikwijls geurige en mooi gekleurde (snij)bloemen. Van de eenjarigen wordt de pronkerwt (L. odoratus), met grote, roze, violette, paarsblauwe, witte of tweekleurige bloemen die met twee tot drie bijeen in een tros staan (juni-aug.), het meest geteeld. Deze zaait men buiten meest langs gaas en in de kas leidt men de planten vaak langs horizontaal gespannen touwtjes. De meest geteelde vaste plant uit dit geslacht is de breedbladige lathyrus (L. latifolius), welke uitsluitend in de open lucht wordt geteeld. Deze soort heeft veel rode, soms witte bloemen (juli, aug.).
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009