header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Lijster

 
   
  De lijsters behoren tot de orde van de musachtigen. Ze komen overal op aarde voor. Ze leven in alle soorten gebieden zelfs in grote steden. Ze zijn niet zozeer op bomen aangewezen en leven vooral op de grond. Daar vinden ze hun voedsel dat niet alleen uit insecten en wormen bestaat maar ook uit plantaardig voedsel.
Een bekende lijstersoort is de zanglijster. Het is een trekvogel die in de herfst naar het zuiden trekt. De vogels vliegen meestal 's nachts. In de landen rond de Middellandse Zee worden lijsters massaal gevangen en gegeten.
Zanglijsters worden beschouwd als schadelijke dieren omdat ze bijvoorbeeld wijndruiven en kersen eten. Aan de andere kant eten ze ook weer zoveel schadelijke insecten dat ze toch ook eigenlijk wel nuttig zijn.
Tot de bekendste soorten van de lijsterfamilie behoort de nachtegaal. Deze sierlijke vogel is 17 cm lang en valt op door zijn prachtige gezang. Dit gezang is zo veelzijdig en vol uitdrukking dat men de vogel al in talrijke gedichten heeft bezongen.
Hoe ouder de vogels worden, hoe beter hun gezang wordt. De jongere dieren leren naar het schijnt van de oudere dieren.
De nachtegaal is bij ons een trekvogel. Vroeg in het jaar keren de mannetjes als eerste terug zodat ze hun territorium van het vorige jaar veilig kunnen stellen. Wanneer ze deze taak volbracht hebben, zingen ze nachten achtereen, totdat de vrouwtjes arriveren. Ook tijdens de broedtijd gaan ze door met zingen. Zodra de jongen uit het ei zijn gekomen is het afgelopen met het zingen. Dan moeten beide ouders de jonge vogels voeden. Deze eten wormen, larven en insecten.
Een andere geliefde lijster is het roodborstje. Deze vogels hebben een opvallende oranjerode vlek op de hals en op de buik. Roodborstjes overwinteren bij ons. Ze zijn niet schuw en kunnen gemakkelijk gadegeslagen worden bij hun vrolijke activiteiten. Het zijn handige klimmers in bomen en struiken. Op de grond bewegen ze zich lopend voort of ze maken sprongetjes. Hoewel ze goed kunnen vliegen, vliegen ze niet vaak.
De roodborstjes bouwen hun nesten dicht bij de grond, in holletjes in de grond, in boomstronken, in het gras of in mos. Het legsel telt 5-7 eieren, de broedtijd is met 14 dagen relatief kort. Doordat de jongen in korte tijd worden grootgebracht wordt er meestal nog een nest jongen groot gebracht.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009