header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Locaties op aarde 1

 
   
Hoeveel continenten zijn er ? Een continent is een grote, door water omringde landmassa. De aarde telt minstens vijf continenten of werelddelen : Afrika, Amerika, Antarctica, AustraliŽ en EuraziŽ (Europa en AziŽ). Strikt genomen zijn Afrika en EuraziŽ door land met elkaar verbonden : door de SinaÔ in Egypte, maar gewoonlijk beschouwt men ze als afzonderlijke continenten. Noord- en Zuid-Amerika worden eveneens meestal als twee continenten beschouwd, evenals Europa en AziŽ, waarmee het totaal dan over zeven komt. Het grootste continent is AziŽ, dat groter is dan Noord- en Zuid-Amerika bij elkaar. De oppervlakte van AziŽ is 42.700.000 vierkante kilometer.
Bewegen continenten zich ? Inderdaad. Ze bewegen zich naar elkaar toe of van elkaar af met een 'snelheid' van ongeveer twee centimeter per jaar. Hoewel dit uiterst langzaam is, is het toch vlug genoeg om het aanzicht van de wereld in de loop van miljoenen jaren aanzienlijk te veranderen.
Waar komen twee continenten heel dicht bij elkaar ? Continenten komen op diverse plaatsen op aarde dicht bij elkaar. AziŽ en Amerika zijn slechts negentig kilometer van elkaar verwijderd door de Beringstraat tussen de Stille Oceaan en de Noordelijke Ijszee. Europa en Afrika komen nog dichter bijeen : ze zijn slechts door de dertien kilometer brede Straat van Gibraltar van elkaar gescheiden. Maar nog dichter bijeen komen Europa en AziŽ : minder dan ťťn kilometer (de Bosporus in Turkije). Men heeft er een brug overheen gebouwd.
Waar bevindt zich de equator ? De equator of evenaar is een denkbeeldige lijn die van oost naar west om het midden van de aarde loopt. Op kaarten en globes is de equator als nul graden geografische breedte aangegeven. De evenaar scheidt het noordelijk en het zuidelijk halfrond. De equator loopt door landen als Colombia, BraziliŽ, ZaÔre, Kenia en IndonesiŽ.
Waar zijn de tropen ? Dat zijn de streken op en om de evenaar. Het is er altijd heel warm omdat deze gebieden het dichtst bij de zon komen.
Waar is de Grand Canyon ? Dit enorme ravijn vind je in de staat Arizona in de Verenigde Staten. Op sommige plaatsen bedraagt de breedte 29 kilometer en de diepte 1700 meter. Het is met een lengte van 349 kilometer ook het langste ravijn ter wereld. De Grand Canyon werd in de loop van zeer lange tijden uitgeslepen door de Coloradorivier.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009