header insecten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Loopkever

 
   Klik voor een hoger kwaliteits afbeeldingLoopkevers zijn meestal slanke en beweeglijke insecten. Het zijn meestal roofdieren. Ze hebben lange poten en sterke bovenkaken waarmee ze wormen, insecten en andere kleine dieren kunnen pakken. De prooi wordt eerst buiten het lichaam met een verteringssap opgelost en daarna opgezogen.

De loopkevers komen vooral s nachts uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Ze hebben een donkere kleur of ze zijn opvallend kleurrijk zoals bijvoorbeeld de bekende schalebijter.
Deze heeft een groene bovenkant en hij komt veel in onze tuin voor. Het dier kan zich met zijn lange poten goed redden. Omdat zijn achtervleugels geatrofieerd zijn kan hij niet vliegen.
Zijn voedsel bestaat uit rupsen en wormen. De kever grijpt ze met zijn krachtige bovenkaken en hij spuit een bruin verteringssap in de wonden. Het sap maakt de massa zacht. Hierdoor kan het zonder problemen door de kever worden opgezogen. Wanneer de schalebijter bedreigd wordt scheidt zijn achterlijf behalve het verteringssap ook nog een stinkende vloeistof af.
Andere loopkevers zijn de bijzonder mooi gekleurde zandloopkevers en de poppenrover die ook in bomen jaagt.
 
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009