header vlinders

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Lycaenidae

 
   
 

 

Tot de familie van de blauwtjes, vuurvlinders en kleine pages worden meer dan zesduizend soorten vlinders gerekend. Het zijn vrijwel allemaal kleine vlinders. De grootste bereikt een spanwijdte van nog geen acht cm. Veel soorten hebben op de bovenkant van de vleugels opvallende weerschijnkleuren. Blauwtjes danken zelfs hun naam aan de metaalachtige glanzende blauwe kleuren, die vaak alleen bij mannetjes worden aangetroffen. Vuurvlinders hebben opvallend rood gekleurde vleugels. De verschillende soorten zijn vaak alleen te herkennen aan het vlekkenpatroon aan de onderkant van de vleugels. Veel kleine pages hebben kenmerkende staartjes aan hun achtervleugels. De piepkleine eitjes zijn voorzien van putjes en ribbels. Daaruit kruipen rupsjes, die veel lijken op slakken. Die rupsen eten doorgaans eiwitrijk voedsel, zoals zaden, bloemknoppen en soms ook insectenlarven. Heel wat blauwtjesrupsen bijvoorbeeld hebben lange tijd in een mierennest geleefd. Als kleine rupsen laten ze zich door werksters van bepaalde mierensoorten, vooral knoopmieren, meenemen naar een nest. De mieren vinden deze rupsen aantrekkelijk, omdat ze een zoete vloeistof afgeven aan de mieren. In het nest doen de rupsen zich tegoed aan de mierenlarven en aan het voedsel dat de mieren meenemen naar het nest.
Het popstadium brengen ze ook veilig in het mierennest door. Met de hulp van sjirpgeluiden houden ze zich de mieren van het lijf. Zulke blauwtjes kruipen vaak 's morgens vroeg uit de pop, als de mieren nog niet zo actief zijn. Dan kunnen ze veilig het mierennest verlaten.
De meeste soorten zijn behoorlijk honkvast. Individuele vlinders blijven tijdens hun leven binnen een gebied met een straal van slechts enkele honderden meter.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009