header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Maagzweer

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Wat is een maagzweer ?
Het maagslijmvlies beschermt de maagwand tegen maagzuur en spijsverteringsenzymen. Wanneer het slijmvlies overbelast is, kan het deze functie niet meer goed vervullen. Dit komt voor bij mensen die erg nerveus, gespannen of labiel zijn. Er ontstaan dan maagzweren, dunne plekjes in het maagslijmvlies. De gaatjes breiden zich uit naar dieper gelegen lagen van het slijmvlies en worden trechtervormig. Er kan sprake zijn van n zweer, maar het kunnen er ook meer zijn. De zweren kunnen makkelijk gaan bloeden. Het bloed komt via de maag en darmen in de ontlasting terecht.

De symptomen:
Maagpijn
Zwarte ontlasting
Bleekheid door bloedverlies

Oorzaken
Niet alleen overbelasting van het maagslijmvlies kan een maagzweer veroorzaken. Als voedsel te lang in de maag blijft kunnen de verteringsappen te lang op het slijmvlies inwerken. Een zweer kan ook ontstaan door te zuur maagsap. In zeldzame gevallen stromen maagsappen terug de twaalfvingerige darm in en veroorzaakt daar zweren. Erfelijke factoren kunnen ook een rol spelen. Veel eten, een ongezonde, snelle manier van leven, het gebruik van alcohol, nicotine of sterk gekruid eten kunnen het risico op een maagzweer vergroten. Stop hier dan ook mee als je al last hebt van een maagzweer of maagzweren een bekende familiekwaal zijn.

Ziekteverloop
Normaal gesproken heb je pijn, maar soms wordt een maagzweer pas ontdekt als er bloed in de ontlasting zit. Als je vroeg met de behandeling begint kan de zweer binnen enkele weken genezen zijn. Als je niet op tijd bent, kan de maagwand geperforeerd raken. Dit betekent dat er op de plek van de zweer een echt gaatje in de maagwand ontstaat. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

De behandeling
Meestal krijg je een dieet en medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen beperken de productie van maagsappen en neutraliseren het zuur. Daarbij is het belangrijk is dat je stress vermijdt. Om een maagzweer te voorkomen of om haar sneller te laten genezen moet je op een verstandige manier leven en eten.

De huisarts
Raadpleeg je arts als je vaak last hebt van buikpijn, vooral als deze pijn ontstaat vr het eten. Als je ontlasting zwart is betekent dit dat er bloed van een maagbloeding door je darmen is verteerd. Ook dan is het dus belangrijk een arts in te schakelen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009