header sterren

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Mensen op Mars

 
   

Het idee ooit rond te lopen op een andere planeet is de collectieve jongensdroom van de mensheid. En waar sommigen menen dat die droom binnen een paar decennia werkelijkheid wordt, weten anderen zeker dat dat nooit gebeurt.

Mensen op Mars
Robotjes die kriskras rondrijden op Mars zijn wel leuk en aardig, maar het echte werk begint natuurlijk pas als we zelf voet op de rode planeet zetten. Een mens is zoveel beter als werktuig. Ziet een martionaut bijvoorbeeld een interessante steen, dan pakt hij hem op en slaat hem met een hamer in tweeŽn.
 
Een robot doet daar met een beetje pech een paar dagen over. Eerst maakt hij foto’s van zijn omgeving, en stuurt die naar de aarde. Daar komen ze een kwartier later aan, waar de computer de signalen in beelden omzet. De vluchtleiders kijken daar goed naar. Zien zij op tien meter afstand van de robot een leuke steen, dan sturen ze de robot de instructie om zich tien meter te verplaatsen. Dat doet hij braaf, maar hij moet dan weer een foto versturen om te laten zien of dat is gelukt. Vervolgens komen de commando’s om zijn hamer tevoorschijn te halen, en waar hij precies moet slaan. En dan is het weer hopen dat zijn camera’s de weggesprongen splinters kunnen terugvinden.
 
Nee, mensen op Mars zou voor de wetenschap veel handiger zijn. Het is niet dat de mensheid dat niet wil. Integendeel, in de afgelopen decennia is daar veel over nagedacht. Maar de technische obstakels maken een reis nu nog onmogelijk, hoewel Rusland erop gokt om de eerste martionauten op 8 mei 2018 te lanceren.
 
Sceptici zien weinig echter heil in een bemande vlucht naar Mars, omdat we er weinig tot niets te zoeken hebben. Of er voor de mens nuttige delfstoffen zijn, is onbekend, en wonen kun je er al helemaal niet. Nu nog niet, menen anderen, die er serieus over nadenken hoe rood mars veranderd kan worden in een tweede groene aarde.

 
Mars (Foto: NASA) De Missies naar Mars
De Amerikaanse marsverkenner Spirit (Foto: NASA) Op reis naar Mars
Recente sporen van water op Mars (Foto: Nasa, MGS) Volg dat water
Het klassieke marsmannetje: groen en eng Leven op Mars
Mensen op Mars (Foto: Nasa, JSC) Mensen op Mars
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009