header sterren

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Missies naar Mars

 
   
Over een jaar of tien moet er een heel arsenaal van onbemande karretjes, satellieten, en vliegtuigjes op en over Mars bewegen.
Mars krioelt straks van de landers - Op naar een interplanetair internet

Als spion zou hij geen gek figuur slaan, de Mars Reconnaissance Orbiter. Want volgens Nasa – die de satelliet in augustus 2005 wil lanceren – kunnen zijn camera’s vanuit een baan rond Mars details ter grootte van een etensbord in beeld brengen. Nooit eerder zijn zulke scherpe foto’s van het planeetoppervlak gemaakt: de opnamen van hedendaagse satellieten tonen voorwerpen met de omvang eettafel.

Maar hoe fraai de plaatjes vermoedelijk ook worden, kiekjes maken zal niet de belangrijkste taak van het vaartuig zijn. Het belang van de Reconnaissance Orbiter, stelt Nasa, ligt vooral in de toekomt. Omdat zijn radiozender veel sterker zal zijn dan die van huidige satellieten, kan hij het dataverkeer tussen de aarde en andere toekomstige karretjes en kunstmanen gaan verzorgen. De ruimtevaartorganisatie ziet de satelliet dan ook als ‘eerste onderdeel van een interplanetair internet’.

Een van de eerste mogelijke klanten van dat net is de Mars Netlander. Of eigenlijk zijn dat meteen vier potentiŽle instrumenten, want het Frans-Finse ontwerp wil in 2008 met ťťn missie vier identieke landers op Mars laten neerdalen. Verspreid over de hele planeet voeren die tegelijkertijd onder meer seismologische en atmosferische metingen uit. Voor de eerste keer, zo belooft het onderzoeksprogramma, kan dan bijvoorbeeld bekeken worden in hoeverre atmosferische processen op de ene plaats ook elders merkbaar zijn.

De plannen omtrent Netlander reppen ook van nog een sonde, die ook op Mars gaat landen, en daarna op de een of andere manier een bodemmonster terug naar de aarde moet sturen. Maar dat deel van de missie is nog slecht uitgewerkt, en vermoedelijk nog niet haalbaar. Hoewel Nasa aan die plannen meedenkt, verwachten de Amerikanen niet voor 2014 Martiaanse bodem naar de aarde te kunnen sturen. Eerst wil Nasa ‘Phoenix’ naar de rode planeet brengen, een vaartuig dat in 2008 in de buurt van de noordpool moet landen. Er zijn sterke aanwijzingen dat daar, vanaf een diepte van zo’n vijftig centimeter, grote hoeveelheden bevroren water in de bodem zitten. De graafarm van Phoenix, die een meter diep reikt, moet dat voor eens en voor altijd duidelijk maken.

Even afgezien van de – nogal wilde – ideeŽn die sommige landen hebben voor een bemande reis naar Mars, is Nasa vooralsnog de enige organisatie die realistisch ogende plannen voor de verdere toekomst heeft. Vanaf 2009, zo is de bedoeling, zijn de dagen van plaatsgebonden landers als de vier Netlanders of Phoenix voorbij. Per stuk bekijken ze maar een zeer klein deel van het planeetoppervlak, zodat er volgens Nasa een verplaatsbaar, langdurig operationeel wetenschapslaboratorium over de rode planeet moet zwerven.

Of zo’n laboratorium gaat rijden of vliegen is nog onzeker. Mars stelt eigen eisen aan voertuigen. Een vliegtuig bijvoorbeeld heeft in de ijle Martiaanse atmosfeer veel langere vleugels nodig dan op aarde. Daarom wordt er ook gedacht over een balon die de wetenschappelijke instrumenten over de bergen en dalen kan vliegen. Alleen al om dat soort nieuwe technieken te testen, zal Mars onverminderd populair zijn in het hoofd van plannenmakers.
 
Mars (Foto: NASA) De Missies naar Mars
De Amerikaanse marsverkenner Spirit (Foto: NASA) Op reis naar Mars
Recente sporen van water op Mars (Foto: Nasa, MGS) Volg dat water
Het klassieke marsmannetje: groen en eng Leven op Mars
Mensen op Mars (Foto: Nasa, JSC) Mensen op Mars
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009