header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Moderne
spiritualiteit

 

Terug naar filosofische strekkingen >>

 
 

 

 

 

 


 

 

Gedurende de laatste 25 jaar van de 20ste eeuw kan iedereen in het westen die op zoek is naar een religie kiezen uit een enorme variatie aan bronnen - van Tibetaans boeddhisme tot Keltisch christendom. Spiritualiteit is een uitdijende industrie : boeken, cassettes, workshops en studiegroepen bevorderen een duizelingwekkende variatie aan methoden om met grote snelheid verlichtingen en verspreiding van het geloof te bereiken. Elke zoekende is vrij om te kiezen, samen te voegen of zorgvuldig af te wegen. Het is geen bezwaar om 's ochtends een hindoe´stische ceremonie op te voeren en s' avonds naar een synagoge te gaan. Deze vrijheid van individuele keuze is het logische resultaat van de Reformatie en de Verlichting : de eerste benadrukte de persoonlijke verantwoordelijkheid tegenover God en de tweede benadrukte de scepsis tegenover dogma en traditionele hiŰrarchie.
Ondanks de fragmentatie van geloof zijn enkele sterke invloeden algemeen verbreid in de moderne spiritualiteit : de religies van het oosten - met name boeddhisme en hindoe´sme, Europa's eigen niet-christelijke religieuze erfenis, en de psychoanalyse. Het centrale doel van alle nieuwe religies, behalve de stromingen die de wereld als zodanig afwijzen, is de ontwikkeling van het 'zelf'. Het 'zelf' is natuurlijk een problematisch concept, maar we kunnen zonder meer stellen dat moderne spiritualiteit het 'zelf' beschouwt op dezelfde wijze als de christenen de ziel beschouwen. Het is de semi-mystieke essentie van het bestaan.
Een andere belangwekkende invloed is het feminisme geweest. Terwijl de religie een belangrijke publieke functie had, bleef ze vrijwel uitsluitend een mannelijk territorium. Maar met de absorptie in het persoonlijke en eigene - traditioneel geassocieerd met vrouwen - is de religie meer en meer gefeminiseerd. De goden en de religieuze leiders van het nieuwe tijdperk zijn niet langer uitsluitend mannen.
Eclecticisme leidt tot een grote tolerantie, maar teveel tolerantie leidt ook tot een gebrek aan onderscheidinsvermogen. Als alles een kwestie is van persoonlijke keuze, hoe maken we dan onderscheid tussen goed en kwaad ?
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


ę copyright WorldwideBase 2005-2009