header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Mozesberg (Gebel Musa)

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 

uitzicht vanaf de Gebel Musa De Mozesberg maakt deel uit van het hooggebergte van de Sinaï en is 2285 meter hoog. Volgens het Oude Testament ontving Mozes op de top van de Gebel Musa van God de Stenen Tafelen met de Tien Geboden. De berg trok van de 4e tot de 6e eeuw duizenden christenen, die in de voetsporen wilden treden van de 'Woestijnvaders'. Ook in de eeuwen erna hebben de Mozesberg en het St. Catherinaklooster duizenden pelgrims getrokken.

 

De beklimming

Het pad omhoog is een 3750 treden tellende trap, die in de zesde eeuw door de monniken van het St. Catherinaklooster is uitgehouwen. Met de klim ben je als je een gemiddelde conditie hebt ongeveer drie uur bezig. Om de zonsopgang te kunnen bekijken met je dus voor 3 uur 's ochtends vertrekken. Je begint bij het Catherinaklooster, dat op 1570 meter hoogte ligt. Neem een zaklamp en dikke kleren mee. Langs de route zijn een aantal stalletjes waar je koffie en thee kunt drinken. Boven op de top staat de kapel van de heilige drie-eenheid. Deze in 1934 gebouwde kapel staat op de plek waar de originele kapel uit 363 heeft gestaan.
Het landschap dat zich bij zonsopkomst ontvouwt is schitterend. De grillige pieken van het gebergte kleuren van paars naar dieprood; een spectaculair gezicht. Je kunt een ander, veel steiler en dus moeilijker pad naar beneden nemen, dat ook bij het Catherinaklooster eindigt.

Het Catharinaklooster

Verscholen in een grandioos landschap aan de voet van de Mozesberg ligt het sfeervolle St. Catherinaklooster. Het klooster is in 527 in opdracht van de Byzantijnse Keizer Justinianus gebouwd, op de plek waar zich het verhaal van het brandende braambos zou afgespeeld hebben. Bij deze doornstruik zou God aan Mozes zijn verschenen. Het is goed te zien dat het bouwwerk ook als fort diende in deze uithoek van het Oostromeinse Rijk. Liggend in heidens gebied boden de dikke en ruim 10 meter hoge muren bescherming aan de monniken en kluizenaars. Oorspronkelijk was de enige ingang een kleine op zo’n 10 meter hoogte gelegen deur.
Sint Catharina van Alexandrië is pas sinds de middeleeuwen de patrones van het klooster, want oorspronkelijk was het aan Maria gewijd. In de 11de eeuw werd haar lichaam naar het klooster overgebracht.
Binnen de beperkte ruimte tussen de kloostermuren staat een indrukwekkende hoeveelheid gebouwen boven en op elkaar. Alles ademt hier de sfeer van het vroege christendom. Het is duidelijk te zien dat de oude Egyptische kunst van grote invloed is geweest op de vroeg-christelijke kunstvormen. Bezienswaardig is vooral de basiliek, een perfect bewaard gebleven 6de eeuwse kerk. Het interieur dateert grotendeels uit latere periodes, en wordt door talloze lampen verlicht. Centraal staat de grote 17de eeuwse houten iconostase, een op Kreta vervaardigd iconenpaneel. De 'kapel van het brandende braambos' ligt direct achter de absis. In de bibliotheek van het klooster worden maar liefst 3700 zeldzame manuscripten bewaard. Bijzonder is ook het knekelhuis in de tuinen van het klooster. Hier liggen de stoffelijke resten van de monniken van het klooster.
In het klooster leven nog altijd een kleine vijftig monniken. Ga bij een bezoek dus decent gekleed, en draag een lange broek en bedek je schouders. Je moet je schoenen voor het betreden uit doen.

 

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009