header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Nachtegaal

 
   
  De nachtegaal of luscinia megarhynchos
Trekvogel van april tot oktober. Met zijn tamelijk lange staart is de nachtegaal groter dan een mus. De bovenzijde is onopvallend roodbruin van kleur, de roestbruine staart is iets levendiger; aan de onderzijde licht tot wit. Recht houding bij het zoeken naar voedsel, veelvuldig schudden met de staart. De nauw verwante Noordse nachtegaal lijkt sterk op deze nachtegaal, zelfs het gezang is nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Zit graag te zingen en te kijken op bovenste takken van struiken of onderste takken van bomen.
Verspreiding en woongebied : in het zuiden en westen van Europa ongeveer tot de Elbe. Bij ons in gebieden voorkomend in het laagland; ontbreekt geheel in het hoog- en beboste middelgebergte. Loofwouden met vele lagen dichte struiken, delen van park en tuin waar veel struiken en hagen staan, vormen een ideale broedplaats. Voortplanting : het vrouwtje bouwt haar nest in dicht struikgewas of in kruidige vegetatie juist boven de grond. En legsel in mei. Vier tot zes eieren met zachte rode vlekken op een donkere achtergrond. Het vrouwtje broedt 13-14 dagen; de jongen worden 11-12 dagen door beide ouders in het nest verzorgd. Voedsel : insecten, wormen en ook wel bessen.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009