header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Nieuwe kunst

 

Terug naar stromingen in de kunst >>

 
 

 

 

 

 


 

Het begin van de 20ste eeuw veroorzaakte zowel voor als na de eeuwwisseling een koortsachtige bedrijvigheid in de kunst, omdat mensen nieuwe manieren zochten om de moderne tijd tot uitdrukking te brengen. In de jaren 1890 kon men terugkijken op een eeuw van grote technologische veranderingen. Mensen leefden nu in een nieuwe wereld van internationale telefoonverbindingen, elektrische verlichting, auto's, draagbare camera's en zelfs bewegende filmbeelden. In Londen was 's werelds eerste elektrische ondergrondse treinverbinding in ontwikkeling. In Parijs was de stad radicaal gemoderniseerd door de plannen van baron Georges Haussmann (1809-1891); het werk had in de jaren 1880 een aanvang genomen. Ondertussen zocht de snel uitdijende middenklasse in Brussel - een belangrijk centrum voor de avant-garde sinds de jaren 1880 - naar een nieuwe uiting van architectuur, vrij van de zich eindeloos herhalende vormen uit het verleden. Ze vonden een antwoord in de Art Nouveau.
Art Nouveau sloot mooi aan op het symbolisme, maar in beide lagen sporen van decadentie en van de luxueus-morbide gemoedstoestand aangeduid als fin de siecle. In de jaren na 1900 werd een nieuwe orde gevonden : enerzijds helder en fris, materialistisch en optimistisch, de belle époque, aan de andere kant schril en uitdagend. Dit was het tijdperk van de kunstmanifesten en de afscheiding, een onstuimige verklaring van nieuwe visies voor de kunst en de wereld. Fauvisme, kubisme, expressionisme en futurisme stapelden zich op, voortgedreven door een opeenvolging van wereldschokkende concepten en uitvindingen : de psychoanalyse van Sigmund Freud; de relativiteitstheorie van Albert Einstein; het begin van de gemotoriseerde luchtvaart (1903).
Maar met het verstrijken van de jaren verbleekte het optimisme van het begin van de eeuw tot een toenemend onbehaaglijke politieke sfeer van ineenstortende imperiums, koloniale strubbelingen, uitbottend nationalisme en revolutie. Het was al zichtbaar als een teken aan de wand, maar toch heeft niemand toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak voelen aankomen dat deze oorlog de Europese beschaving tot op zijn fundamenten zou doen sidderen.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009