header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Nieuwe romantiek

 

Terug naar stromingen in de kunst >>

 
 

 

 

 

 


 

In elke periode van de geschiedenis doen zich meerdere stijlinvloeden naast elkaar voor. Sommige zijn fris en nieuw, maar blijken al gauw van voorbijgaande aard te zijn; andere zijn nog in een beginstadium en alleen het speelveld van de avant-garde. Weer andere kijken terug in de tijd of echoŽn de nostalgie van het verleden. Het is moeilijk om op het moment zelf te beoordelen door welke stromingen van eigentijdse smaak het tijdperk gekenmerkt gaat worden.
Een eeuw geleden bijvoorbeeld moest de Art Nouveau concurreren met Arts and Crafts, het neoclassicisme en het prototype van het modernisme van Louis Sullivan.
Veel van de overheersende trends van de 20ste eeuw zijn ingeluid door manifesten en gingen vergezeld van regels. De futuristen, modernisten en abstracte impressionisten waren allen overtuigd van de juistheid van de door hen ingeslagen weg. Sinds de jaren '70 zijn de trends in de kunst, architectuur en ontwerp veel minder dogmatisch en staan ze meer open voor suggesties. De stemming loopt, vergeleken met de meer strakke beperkingen van het neoclassicisme, in grote lijnen parallel aan de romantiek.
Maar eigentijdse kunst is een veel complexere kwestie geworden, het resultaat van het voortdurend stellen van vragen, het opvangen van klappen, van zoeken, vallen en weer opstaan. Wat is kunst ? Wie kan het beoordelen ?
Als kunstenaars en kunstcritici zich terugtrekken in hun eigen wereld kijk het publiek perplex toe; veel mensen hebben hierdoor hun geloof in de kunst verloren.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009