header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Noord Amerika
continent

 
   


Noord-Amerika, het noordelijk deel van het dubbelcontinent Amerika, op het westelijk halfrond, tussen 1672 N.Br. en 56167 W. L., omvattende het vasteland, waarop de Verenigde Staten van Amerika en Canada, en de eilanden ten noorden van de Landengte van Tehuantepec, ca. 20 miljoen km2, met Groenland en het Noordpoolgebied ca. 24 miljoen km2. In de geologie wordt ook Mexico wel tot Noord-Amerika gerekend.


1. Landschap
Tijdens de ijstijden is een groot deel van Noord-Amerika bedekt geweest met landijs. Op veel plaatsen zijn door het landijs diepe kommen uitgeschuurd, waaruit later meren zijn ontstaan, o.a. de Grote Meren. Langs de oostkust en langs de westkust liggen lange bergketens met als belangrijkste de Appalachen in het oosten en de Cordilleren (met o.a. de Rocky Mountains) in het westen. Het middendeel van het continent is relatief vlak met o.a. de Great Plains, een droge steppe. Ten westen hiervan ligt een aantal gebieden zonder afwatering naar zee, waardoor daar zoutmeren zijn ontstaan, o.a. het Great Salt Lake. De Colorado River heeft diepe canyons uitgeslepen, o.a. de Grand Canyon. Grote rivieren zijn verder de Mississippi en in het noorden de Yukon en Mackenzie River.

2. Bevolking
De oorspronkelijke bewoners, Eskimo's en Indianen zijn reeds sedert eeuwen grotendeels verdrongen door de immigranten uit Europa en Azi, de slaven (zie slavernij) uit Afrika en hun afstammelingen. Het dunst bevolkt zijn Alaska en het noorden van Canada; het dichtst het noordoostelijke deel van de Verenigde Staten.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009