header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Notenkraker

 
   
  De notenkraker of nucifraga caryocatactes
Stand- en zwerfvogel. Beduidend kleiner dan een kraai; het chocoladekleurig verenkleed is dik bezaaid met witte, druppelvormige vlekken; vleugen en staart zijn zwart. Opvallende lange, spitse snavel. Komt meestal afzonderlijk of in kleine troepen voor; zit graag in de kroon van de boom. Door de ongelijkmatige vleugelslag lijkt de vlucht onrustig.
Verspreiding en woongebied : broedvogel in het Noordoosten van Europa. Broedt in naald- en gemengde wouden. In de herfst regelmatig te zien in tuinen en dalen van bergen; houdt zich in de winter vaak op in  het laagland bij het gebergte. Voortplanting : het nest bevindt zich hoog in een naaldboom, meestal dichtbij de stam. De legtijd begint eind maart; meestal één legsel per jaar; drie tot vijf witte tot groenblauwe eieren met tere grijze en olijfbruine tekening. Het vrouwtje broedt 17-19 dagen; de jongen worden 23-25 dagen in het nest gevoerd, maar blijven daarna nog een aantal weken bij de ouders. Voedsel : in de zomer insecten, insectenlarven, kleine dieren, verder hazelnoten en walnoten, beukennootjes, zaden van coniferen, ook vruchten en bessen.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009