header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ooievaar

 
   
  De ooievaar behoort tot de orde van de reigerachtigen. Zijn verenkleed is wit-grijs, de slagveren en de langste dekveren zijn zwart. De lange poten en de lange snavel zijn rood.
Ooievaars komen bijna overal op aarde voor. Ze hebben een voorkeur voor bosachtige gebieden en verblijven meestal in de buurt van water. Ze komen niet voor in gebergten en woestijnen. Menselijke nederzettingen schijnen hen niet te storen.
Ooievaarparen blijven hun hele leven samen. Wanneer ze elkaar aan de rand van het nest begroeten leggen ze hun kop in de nek en klepperen ze met hun snavels. De snavel wordt naar boven en niet naar de partner gericht omdat dit als een bedreiging zou kunnen worden opgevat.
Ooievaars betrekken jaar na jaar hetzelfde nest. Wanneer het beschadigd is, wordt het weer opgeknapt. De bouw van een nieuw nest duurt ongeveer 1 week. De nestplaats bevindt zich bij voorkeur in de kruin van een boom of op een dak.
Het vrouwtje legt 3-6 langwerpige, witte eieren. Bij het broeden wisselen de ouders elkaar af. De jonge vogels moeten meerdere weken worden verzorgd voor ze met hun eerste vliegoefeningen kunnen beginnen.
Ze gaan in het nest staan en ze beginnen met hun vleugels te fladderen. In de herfst verzamelen ze zich samen met hun ouders en vele soortgenoten op bepaalde voedselplaatsen. Van hieruit vliegen ze naar hun winterverblijf in het zuiden. Daarbij vliegen ze op grote hoogte, ze vliegen zoveel mogelijk boven land en niet boven zee.
Wanneer de thermiek dit toelaat proberen ze zoveel mogelijk te zweven omdat dan hun krachten kunnen sparen. Als ze vliegen strekken de ooievaars hun lange hals naar voren en hun poten naar achteren.
Ooievaars voeden zich met kikkers, insecten, reptielen en weekdieren. De dieren zijn zeer geliefd bij de mens: vroeger vertelde men dat baby's door de ooievaar werden gebracht. Helaas is het aantal ooievaars bij ons sterk afgenomen. Hun leefgebied wordt steeds kleiner en ze worden geconfronteerd met steeds slechtere levensomstandigheden.
Andere ooievaars zijn de zwarte ooievaar en de abdim-ooievaar.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009