header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ouderdoms-verschijnselen

 
   
Wijzen bruine vlekken op de huid op leverproblemen ?
De bruine  huidverkleuringen die op de rug van de hand en in het gezicht kunnen voorkomen hebben niets met de lever te maken. De benaming 'levervlekken' danken ze waarschijnlijk aan hun bruine kleur. Lever- of ouderdomsvlekken (lentigo) zijn een heel gewoon verouderingsverschijnsel van de huid. Het zijn vlakke pigmentvlekken, vergelijkbaar met sproeten of moedervlekken. Vermoedelijk ontstaan ze onder invloed van zonlicht. Sommige mensen hebben er opvallend veel. Veranderingen in bestaande moedervlekken, zoals donkerder en groter worden, jeuken, bloeden, zijn een ander verhaal - ze kunnen een signaal zijn van huidkanker - en zijn zeker een reden om naar de huisarts te gaan.

Ik heb last van een droge mond. Is het normaal dat de speekselproductie op oudere leeftijd afneemt ?
Vroeger werd inderdaad aangenomen dat de speekselproductie bij ouderen afneemt. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat dit bij gezonde ouderen niet het geval is. Wanneer iemand toch klaagt over een droge mond, kan dat een andere oorzaak hebben dan de normale fysiologische veroudering. Meestal is er sprake van medicijngebruik, waardoor er minder speeksel wordt gevormd. Minder goed functioneren van de speekselklieren kan namelijk een bijwerking zijn van een geneesmiddel.

Verandert het slaappatroon op oudere leeftijd ?
De meeste ouderen hebben geen moeite met inslapen, maar wel met doorslapen. Ze worden tijdens de nacht soms meerdere keren wakker, wat het gevoel geeft dat ze uren slaap tekort komen. Een veranderd slaappatroon lijkt bij de oudere leeftijd te horen en men kan er maar beter het beste van maken door bijvoorbeeld een tijdje te gaan liggen lezen of even iets te eten of te drinken, in plaats van zich hieromtrent echt zorgen te maken.

Zal ik me tegen griep laten inenten ?
Griep op oudere leeftijd kan gevaarlijk zijn, omdat griep tot ernstige complicaties als longontsteking kan leiden. Door die complicaties kan griep voor ouderen zelfs dodelijk zijn. Oudere grieppatiŽnten hebben ook vaker een ziekenhuisopname nodig. Vaccineren in het najaar is dus aangewezen.

Is slechthorendheid een ouderdomsverschijnsel ?
Slechthorendheid is geen normaal ouderdomsverschijnsel dat zonder meer geaccepteerd hoeft te worden. Slechthorendheid treedt op oudere leeftijd vaker op, onder meer als bijverschijnsel van vaatziekten, suikerziekte en auto-immuunziekten. Volgens sommige deskundigen zou slechthorendheid benaderd moeten worden als een chronische ziekte die behandeld, maar liefst zoveel mogelijk ook voorkomen moet worden ! Het bestrijden van lawaaioverlast en constante achtergrondmuziek is bijvoorbeeld een vorm van preventie. Slechthorendheid geeft wel ernstige gevolgen voor het gevoel van welzijn van de persoon. Het kan tot isolement leiden en zelfs depressie.

Hoe ontstaat jicht ?
Jicht is een stofwisselingsstoornis, die voornamelijk bij mannen voorkomt. Bij jicht stapelen de urinezuurkristallen zich in ťťn of meer gewrichten op. Urinezuur is een normaal afbraakproduct van de eiwitten uit de voeding. Wanneer een verminderde nierfunctie of het gebruik van plaspillen leidt tot een verminderde uitscheiding van urinezuur, stapelen de kristallen zich in de gewrichten op. Jicht kan in elk gewricht optreden, maar meestal is alleen de grote teen aangetast. De teen wordt dan warmer, rood en pijnlijk. Er bestaat hiervoor specifieke medicatie. Ook moet er veel gedronken worden, zodat het overtollige urinezuur via de nieren kan worden afgevoerd.

Wat is grauwe staar ?
Grauwe staar of cataract is een oogziekte, die op oudere leeftijd kan optreden. Bij deze ziekte vertroebelt de ooglens geleidelijk, waardoor het steeds moeilijker wordt om er doorheen te kijken. Het lijkt alsof er een waas voor het oog hangt. Dit evolueert in een stadium dat de persoon alleen nog licht en donker ziet. Tegenwoordig kan grauwe staar zeer efficiŽnt behandeld worden door middel van een operatie.

Wanneer weet je zeker dat er sprake is van dementie en niet van gewone vergeetachtigheid ?
Veel oudere mensen zijn bang dat zij bezig zijn dement te worden wanneer zij merken dat zij last krijgen van vergeetachtigheid. Een lichte vergeetachtigheid is op oudere leeftijd een normaal verschijnsel. Bij dementie of de ziekte van Alzheimer (deze ziekte is de meest voorkomende oorzaak van dementie) weet iemand niet meer wat hij vergeten is. Op den duur gaat bij dementie ook het langetermijn geheugen verloren.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009