header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Passiflora

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Passiflora 'Victoria'Van oorsprong is Passiflora afkomstig uit BraziliŽ en Peru. Er zijn heel veel soorten en variŽteiten te koop. De bekendste, als potplant geteeld, is Passiflora caerulea 'Constance Elliott'. Deze soort met welriekende witte bloemen werd veel in serres en kassen aangeplant. De geweldige groei zorgde voor een natuurlijke bedekking van het glas tegen een teveel aan zonlicht. De Franse naam voor Passiflora is 'fleur de la passion', wat zoiets betekent als: 'bloem die je in vervoering brengt'. Een andere lezing over de naam Passiflora is dat de bloem een beetje op een doornenkroon lijkt. Dat heeft te maken met de bloeitijd, die zo rond Pasen (maart - april) ligt. De tijd dus dat volgens het christelijke geloof de kruisiging plaatsvond; de passietijd. Vandaar ook passiebloem en passievrucht.
Passieflora groeit en bloeit het liefst in de zon of in de halfschaduw. In tropische en subtropische gebieden wordt de plant vooral gebruikt als begroeiing van muren, schuttingen en pergola's. In ons klimaat is het echter een plant die zich leent om in een kuip of grote bloempot buiten te zetten en dan alleen in de zomertijd. In de winter moet de plant op een koele plaats overwinteren. Passieflora klimt niet zelf. Het is een plant, die zich aan een steunconstructie kan hechten door middel van - links windende - hechtranken. Bij tijd en wijle moet ze geleid worden om de plant op haar voordeligst uit te laten komen. In een kuip kan een piramideachtige stellage worden aangebracht om de plant in de hoogte te leiden.
Om verzekerd te zijn van een goede bloei en vruchtzetting is regelmatig toppen van de jonge scheuten absoluut nodig. Bij de opkweek van een pas gekocht plantje is het nodig om deze in een grote pot (groter dan 30 cm) te zetten en een goed grondmengsel te kiezen. De beste potgrond die te krijgen is, moet worden gemengd met eenderde deel klei of leem. Passiflora kan ook in de volle grond worden geplant om bijvoorbeeld een pergola of een muur te bedekken. Dit is alleen aan te bevelen als er een plek is die volle zon krijgt; een warme standplaats geeft het beste resultaat.
Na verloop van tijd ontwikkelen zich scheuten. Van deze scheuten moet een drietal stevige scheuten worden geselecteerd. Er mogen wel meer scheuten worden aangehouden, maar dan moet de reden zijn dat er een flinke kuip of pot is gebruikt, waarin de plant staat. De overige scheuten worden aan de basis weggesnoeid.
De zijscheuten die zich aan de geselecteerde hoofdscheuten ontwikkelen, moeten regelmatig worden getopt tot op circa drie ogen vanaf het hoofdgestel. Pas nadat de hoofdscheuten de maximale hoogte op de stellage hebben bereikt, mogen de zijscheuten doorgroeien. Deze zijscheuten worden op hun beurt horizontaal geleid en aangebonden. Worden de zijscheuten te lang of worden het er te veel, dan mogen ze weer worden getopt. Het regelmatig toppen bevordert de bloei.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009