header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Patrijs

 
   
  De patrijs of perdix perdix
Standvogel. Een kleine, gedrongen veldhoen, nauwelijks half zo groot als een kip. Bij de snorrende, kleine vlucht worden de korte, ronde vleugels en de korte staart duidelijk zichtbaar. De donkerbruine, hoefijzervormige vlek op de buik is bij de hen vaak minder sterk en ontbreekt soms. De jongen zijn opvallend bruin. Patrijzen onderscheiden zich van fazantenvrouwtjes en -jongen door de bijzonder korte staart en korte poten.
Verspreiding en woongebied : bijna geheel Europa. Als oorspronkelijke steppenbewoner in Midden-Europa, daarna cultuurvogel en bewoner van het open bouwland. Sinds twee of drie decennia bedreigd door de intensieve landbouw en het gebrek aan weinig gebruikte, droge velden. Hagen, struikgewas langs akkers en heesters zijn nodig ter dekking en voedingsbron. Voortplanting : legsel in ondiep nest op de grond, verstopt tussen de struiken. Legtijd : april, mei - één legsel - tien tot twintig olijfbruine tot bruiniggrijze eieren. De hen broedt 24-26 dagen en voert samen met de haan de jongen, die na een vijftal weken kunnen vliegen. De familie blijft tot in de winter bij elkaar. Voedsel : de jongen hebben aanvankelijk kleine dieren nodig, later alleen nog maar vegetarisch voedsel met veel groenvoer. (foto : haan)
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009