header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Pelikaan

 
   
  Pelikanen behoren tot de orde van de roeipotigen. Ze leven in tropische en subtropische gebieden.
Hun belangrijkste kenmerk is de opvallende snavel. De bovensnavel is lang en breed, de ondersnavel bestaat uit een grote keelzak. Daardoor zijn de vogels ook in staat grotere prooidieren door te slikken. Meestal gaat het daarbij om vissen die dicht aan de wateroppervlakte zwemmen.
De pelikaan houdt de keelzak onder water zodat deze met water en vissen wordt gevuld. Dan tilt hij zijn snavel uit het water omhoog en perst hij het water er aan de zijkanten weer uit.
Men heeft al vaker gezien dat pelikanen in groepen jagen. Ze gaan daarbij als volgt te werk: ze gaan in een cirkel staan en houden allemaal tegelijk hun ondersnavel onder water. Voor de vissen is er dan bijna geen ontsnappen meer aan.
Pelikanen jagen meestal in de morgen uren. Daarna trekken ze zich terug in de bomen of op een andere rustige plaats zodat ze zich kunnen verzorgen en in alle rust hun eten kunnen verteren. In de namiddag gaan ze dan opnieuw op jacht. Ze vliegen dan in V-formatie naar de jachtplaats.
Wanneer ze eenmaal in de lucht zijn kunnen pelikanen goed vliegen. Bij de start zetten ze zich met hun poten op het water af en slaan met de vleugels op het water.
Pelikanen maken niet echt bijzondere nesten. Ze leggen hun eieren in eenvoudige nesten in bomen of in het gras. Pelikanen broeden in grote kolonies. Bij het verzorgen van het broedsel wisselen de ouders elkaar af.
De bekendste en meest voorkomende pelikaan is de roze pelikaan. Hij wordt ongeveer 150 cm lang. Zijn witte verenkleed heeft een roze weerschijn. Een andere vertegenwoordiger van de familie is de bruine pelikaan.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009