header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Pestvogel

 
   
  De pestvogel of bombycilla garrulus
De pestvogel ontleent zijn naam omdat men vroeger dacht dat deze vogels, die slechts af en toe in de winter naar ons land komen, de zeer besmettelijke pest hier verspreidden. Pestvogels broeden in de naald- en berkenbossen van Noord-Europa. Er zijn echte invasiejaren waarin honderden pestvogels in Noord-Duitsland, België en Nederland komen overwinteren. Ze zijn niet schuw en komen tot in de tuinen.
Kenmerken
De pestvogel is een kleurige, niet te missen vogel, met een puntige kuif, rode lakpuntjes aan de vleugels en met een gele staartzoom. Het mannetje heeft ook nog gele vleugelvlekken. Lengte : 18 cm.
Geluid
De roep klinkt als een zacht hoog trillend gefluit.
Voedsel
In de zomer leeft de pestvogel van insecten; ze eten vooral veel muggen. In de winter schakelen ze over op fruit en bessen. Lijsterbessen en cotoneaster zijn favoriet, maar tijdens midwinter, als er maar weinig bessen meer beschikbaar zijn, eten ze ook bessen van de gelderse roos. Andere vogels lusten die niet. Tijdens strenge winters komen ze ook wel op de voedertafel stukjes appel halen.
Nest
Het nest wordt gevlochten van fijne grassen en twijgen. Het wordt meestal dicht tegen de stam gebouwd. Het wijfje broedt de eieren uit , maar beide ouders brengen voer.
Broedgegevens
Maanden juni en juli - één legsel - vijf tot zes lichtblauwe, fijn gespikkelde eieren - broedtijd : 14-15 dagen (door het vrouwtje) - vliegvlug : na 14-15 dagen; tijdsduur tot zelfstandigheid is onbekend.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009