header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Petunia

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Petunia (Petunia hubrida)De naam Petunia (v. Braziliaanse volksnaam petun = tabak), is een met het geslacht Nicotiana (tabak) nauw verwant plantengeslacht uit de Nachtschadefamilie. De ca. veertien soorten komen voor in Amerika. Uit kruisingen van o.a. P. axillaris, P. violacea en P. atkinsiana zijn ontstaan de petunia's (P. punctata), ook petunia-hybriden genoemd. Deze hybriden zijn klierachtig behaarde planten, die eenjarig geteeld worden, maar eigenlijk overblijvend zijn. De stengels zijn min of meer liggend, de bladen zijn zittend. De trechtervormige bloemen (juni-okt.) zijn alleenstaand in de oksels van de bladen.

Petunia's kunnen als plant gekocht, maar ook gezaaid worden. Het zaaien moet zeer vroeg in het voorjaar (februari) bij voorkeur in een warme kas of binnenshuis op een warme plaats gebeuren. De plantjes moeten tijdig verspeend worden. Men kan ze planten in kleine turfpotjes. Zij kunnen in het volle licht opgekweekt worden.
Vanaf half mei buiten planten in de tuin of in bloembakken op een tegen wind beschutte en zonnige plaats. In de schaduw zullen de planten nauwelijks bloeien. Een rijke bloei wordt bevorderd door regelmatig te gieten, mest te geven en de uitgebloeide bloemen te verwijderen. De bloemen zijn (uitgezonderd de F1-hybriden) zeer gevoelig voor regen.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009