header Poolgebieden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Pingu´ns
aan de zuidpool
 

 

 

 
Van de achttien bekende pingu´nsoorten komen er slechts vier in het zuidpoolgebied voor : de ring-, de Gentoo, de AdÚlie- en de keizerspingu´n.
De koningspingu´n waagt zich nooit verder dan Zuid-GeorgiŰ. Ofschoon ze zich op het land nogal onhandig bewegen, zijn de pingu´ns in het water snelle zwemmers. Vaak worden ze kilometers ver buiten de kust gesignaleerd. Zodra het daglicht in de zuidpoolgebieden terugkeert, leggen ze al zwemmend aanzienlijke afstanden af, wanneer ze - gedreven door een merkwaardig instinct - terugkeren naar hun broedplaatsen in de kuststreken. Pingu´nkolonies variŰren in grootte van een paar tot een miljoen of meer vogels !
De belangrijkste bezigheden zijn het uitbroeden van de eieren en het verzorgen van de jongen. Bij de nadering van roofzuchtige jagers worden deze dagelijkse bezigheden met een schel gekrijs verstoord. De jongen zijn zeer vraatzuchtig : ze steken hun kopjes diep in de bekken van de ouders om het uitgebraakte voedsel op te slurpen.
De strijdlustige ringpingu´n maakt zijn nest bij voorkeur op het pakijs of op hoge rotsen, een gewoonte die wordt gedeeld door de heel wat vriendelijkere Gentoopingu´n. Deze laatste bouwt zijn nest soms zelfs op honderd of meer meter boven de zeespiegel. Wanneer een Gentoo-jong voor ongeveer tweederde volgroeid is, verzamelt het zich met zijn even oude soortgenoten en laat zowel de ouders als het nest in de steek. Bij de voedselvoorziening werken de volwassenen meestal samen in een voorbeeldige eendracht.
Nadat hij een bezoek had gebracht aan Zuid-GeorgiŰ schreef de Amerikaanse bioloog dr. Robert Murphy over de oude en zieke Gentoopingu´ns die verzamelden bij een hoog en afgelegen meertje, waar zij hun laatste dagen sleten voor ze op die plaats tenslotte stierven. Een gemeenschappelijke begraafplaats dus. Deze dieren doen hiermee iets wat bij in het wild levende dieren uiterst zelden voorkomt.
De AdÚliepingu´n bouwt zijn nest in het uiterste zuiden, net als de keizerspingu´n. De AdÚlie is de clown van het pingu´nrijk, zowel door zijn uiterlijk als door zijn ondeugende gedrag. Hij bouwt zijn nest op de meest barre en winderige plaatsen ter wereld.
De koningspingu´n is de op ÚÚn na grootste van zijn soort en in elk geval de schilderachtigste. Met ingetrokken kop is hij ongeveer zeventig centimeter lang, maar daar komen nog eens twintig tot vijentwintig centimeter bij wanneer hij zijn hals rekt. De glanzende rug en de stompe zwemarmpjes zijn blauwachtig grijs van kleur, terwijl de kop en de nek zwart zijn met een groen vleugje op de kruin. Bijzonder opvallend zijn de twee oranje banen die achter het oor beginnen en vervolgens bij de keel samenkomen, waarna ze in prachtige goud-geel-groene kleuren naar beneden uitwaaieren. De borstpartij en de onderbuik zijn satijn-wit en de rug is zwart.
De koningspingu´n bouwt evenals de keizerspingu´n geen nest, maar draagt zijn eieren en zijn jongen op zijn poten. Terwijl de koning echter de eieren in de zomermaanden uitbroedt, geeft de keizer de voorkeur aan hartje winter. Deze beide soorten hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Kleur en vorm zijn gelijk, ofschoon het oranje bij de keizer in mindere mate voorkomt. De keizer is de reus onder de pingu´ns. Hij weegt om en bij de negentig pond en is rond ÚÚn meter lang. Hij is ook ÚÚn van de zeldzaamste vogels ter wereld, misschien wel het meest verwant aan een oervogel.
 
   

Poolgebieden



uw eigen startpagina


ę copyright WorldwideBase 2005-2009