header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Planeten en het
zonnestelsel - deel 1

 
   
Waar zijn de planeten naar vernoemd ? Alle planeten, met één uitzondering, zijn vernoemd naar goden en godinnen uit Griekse en Romeinse legenden. De grootste planeet, Jupiter, is vernoemd naar de Romeinse oppergod. De uitzondering is onze planeet, die we 'Aarde' noemen. Dat komt omdat men meende dat de andere planeten net als die goden in de hemel waren, en onze planeet lag door onder, op de grond, de aarde.
Wat is het verschil tussen een planeet en een maan ? Een planeet is een wereld die om de zon draait. Een maan is een kleinere wereld die om een planeet draait. Alle planeten, met twee uitzonderingen, hebben manen. Aarde en Pluto hebben er elk één, terwijl Jupiter er bijvoorbeeld zestien heeft. Mercurius en Venus moeten het zonder manen stellen.
Wat is het zonnestelsel ? Het zonnestelsel bestaat uit de zon en alle objecten die om de zon draaien. Dat zijn de planeten en hun manen, de asteroïden en miniplaneten (planetoïden), meteoroïden en kometen. Elk ervan beweegt zich in een baan om de zon. De zwaartekracht van de zon houdt deze objecten allemaal bijeen in het zonnestelsel, omdat de zon veel groter is dan alle objecten er omheen.
Hoeveel planeten zijn er ? De zon heeft negen planeten. Het zijn Mercurius, die dichtst om de zon draait, dan vervolgens Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en tenslotten Pluto.
Pluto is gewoonlijk de verst verwijderde planeet, maar tot 1999 bevond hij zich dichter bij de zon dan Neptunus. Hoeveel planeten er in het hele universum zijn kunnen we niet zeggen, maar andere sterren dan de zon (die is ook een ster!) hebben stellig ook planeten om zich heen, hoewel wij ze niet kunnen zien.
Welke is de grootste planeet ? De grootste planeet is Jupiter. Haar diameter is 142.900 kilometer, meer dan elf keer de doorsnede van de aarde. En de inhoud van Jupiter is meer dan dertienhonderd keer zo groot als die van de aarde. Jupiter is zo massief dat zij 2,5 keer zoveel weegt als de andere acht planeten bij elkaar !
Welk is de kleinste planeet ? Dat is Pluto. Haar diameter bedraagt niet meer dan 2200 kilometer. Dat is ongeveer tweederde van de middellijn van onze maan.
Wat is het verschil tussen een planeet en een ster ? Een ster is een geweldige bol heet, gloeiend gas, net als de zon. Een planeet is een wereld zoals de aarde. De zon en andere sterren produceren hun eigen licht en warmte. De planeten worden verlicht en verwarmd door de zon. In de nachthemel kunnen planeten en sterren niet of amper van elkaar worden onderscheiden. Planeten schitteren niet - sterren wel. De planeten zijn veel dichterbij dan de sterren. Door de krachtige telescopen kun je zien dat planeten andere werelden dan sterren zijn. De sterren 'staan' zo ver van ons af dat ze ook door de sterkste verrekijker bekeken nog slechts lichtstipjes lijken.
Waar eindigt het zonnestelsel ? De verste planeet, Pluto, wordt vaak als uiterste 'rand' van ons zonnestelsel beschouwd. Haar omloopbaan heeft een gemiddelde afstand van 5900 miljoen kilometer van de zon. Dat is ongeveer een miljoen keer de breedte van de Atlantische Oceaan tussen Europa en Amerika. Niettemin vermoedt men dat sommige kometen wel tot halverwege de dichtstbijzijnde ster reizen - een afstand van zowat twee lichtjaren. Dat zou het zonnestelsel een doorsnede van ongeveer vier lichtjaren geven, wat ongeveer 40 miljoen x miljoen kilometer is !
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009