header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Planeten en het
zonnestelsel - deel 2

 
   
Wat is een omloopbaan ? Een omloopbaan is een cirkelvormige of ellipsvormige (ovale) baan, die een object in de ruimte doorloopt. De planeten wegen zich in banen om de zon en manen lopen in banen rond hun planeet. Om in een baan om de aarde te kunnen komen met een ruimteschip buiten de aardatmosfeer zien te geraken. Daartoe moet een snelheid van tenminste 28.200 km per uur worden ontwikkeld, en dat is zowat acht kilometer per seconde ! Kan een raket niet tot de snelheid versnellen, dan valt zij onherroepelijk op aarde terug - door de zwaartekracht.
Welke planeet is zo heet dat lood er zou smelten ? De heetste planeet is niet diegene die het dichtst bij de zon is (Mercurius), maar wel Venus. Die draait op Mercurius na het dichtst om de zon. Het is bloedheet op Venus omdat deze planeet, anders dan Mercurius, een atmosfeer en dampkring heeft. De atmosfeer fungeert daar zowat als de ramen van een broeikas, waardoor het oppervlak van de planeet wordt verhit. De temperatuur daar bedraagt zowat 475 graden C., wat voldoende is om diverse metalen te laten smelten, waaronder tin, lood en zink.
Om welke planeten zijn ringen ? Drie planeten : Jupiter, Saturnus en Uranus. De ringen zijn dunnen 'riemen' gesteentebrokjes die in een baan om die planeten draaien. Door haar ringen is Saturnus wel de mooiste planeet aan de hemel. Astronomen menen dat ook Neptunus ringen heeft.
Welke zijn de binnen- en welke zijn de buitenplaneten ? De binnenplaneten zijn het viertal dat het dichtst om de zon draait : Mercurius, Venus, Aarde en Mars. De vijf andere (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto) zijn veel verder van de zon verwijderd en worden daarom buitenplaneten genoemd.
Welke planeet draait zo langzaam dat één dag er 2 jaar duurt ? Mercurius is zo dicht bij de zon dat deze de draaiing van de planeet om haar as heeft afgeremd. Mercurius draait zo traag om haar as dat een etmaal op die planeet (van zonsopgang tot de volgende) niet minder dan 176 aardse dagen duurt. Dat is gelijk aan twee Mercuriusjaren, die elk 88 aardse dagen lang zijn. Op Mercurius zou je dus elke 'dag' twee verjaardagen kunnen vieren.
Wat is de Rode Planeet ? Mars is de vierde planeet vanaf de zon; zij wordt de Rode Planeet genoemd. Als zij de aarde nadert, lijkt zij aan de hemel net een helderrode ster. Mars schijnt rood omldat haar oppervlak bestaat uit rode aarde en gesteente. Zelfs haar dampkring is rood, omdat rood stof zich in die dunne atmosfeer bevindt.
Welke planeet draait sneller om haar as dan de anderen ? Jupiter, tevens de grootste planeet. Zij draait in negen uur en vijftig minuten om haar as. Een punt op de equator of evenaar van Jupiter draait zo om het middelpunt van de planeet met een snelheid van niet minder dan ruim 45.000 km per uur. Dat is zo snel dat Jupiter in haar middengedeelte naar buiten toe opbolt.
Moet een planeet groter zijn dan een maan ? Een maan is altijd kleiner dan de planeet waar zij om draait. Een kleiner lichaam draait altijd om een groter, omdat dat grotere lichaam een sterkere zwaartekracht heeft. Niet alle manen echter zijn kleiner dan alle planeten. Onze Maan en zes andere manen van de buitenplaneten zijn stuk voor stuk groter dan de planeet Pluto. Maar Pluto kan ooit een maan van Neptunus geweest zijn. Zij ontsnapte dan lang geleden aan haar 'ouder'planeet en werd toen zelf een planeet.
Welke planeet zou in water kunnen drijven ? Als je de planeten in een gigantische oceaan zou kunnen dompelen, zouden de meeste ervan onmiddellijk zinken. Maar één zou de kop boven water houden, en dat is Saturnus, de op één na grootste planeet van ons zonnestelsel. Omdat Saturnus grotendeels uit gassen bestaat en vloeistof, is haar soortelijke dichtheid kleiner dan die van water en dus zou zij onder aardse omstandigheden blijven drijven.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009