header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Planeten en het
zonnestelsel - deel 3

 
   
Bewegen alle planeten en manen zich in dezelfde richting ? Het zonnestelsel is net een gigantische draaimolen. Alle planeten bewegen zich in dezelfde richting om de zon. als je van boven de 'noordpool' van de zon omlaag zou kunnen kijken, zou je zien dat alle planeten in tegenwijzerzin (tegen de wijzers van de klok in) om de zon draaien. Echter houden niet alle manen zich aan deze verkeersregel. De meeste manen bewegen zich weliswaar ook in tegenwijzerzin, maar andere zijn eigenzinnig. Jupiter heeft manen die zowel met de wijzers mee als er tegenin bewegen. Dat leidt echter toch niet tot botsingen, omdat ze zich op verschillende afstanden van Jupiter bewegen.
Is er leven op andere planeten ? De maan en de planeten met hun manen hebben geen lucht zoals de aarde die om zich heen heeft. Ook zijn ze ofwel zeer heet of bitter koud. Wij zouden er niet kunnen leven, noch de planten en dieren die op aarde leven. Astronauten die op de maan landden vonden er geen leven, evenmin de ruimtetuigen die op Mars landden. Het is heel onwaarschijnlijk dat er, althans in ons zonnestelsel, ergens leven is zoals op onze Aarde. In het universum echter zouden wel degelijk vormen van leven - misschien totaal anders dan het onze - kunnen bestaan.
Zijn er nog meer planeten, voorbij Pluto ? Astronomen veronderstellen dat er wellicht voorbij Pluto nog een planeet is. Ze hebben er met telescopen naar gespeurd, maar de mysterieuze planeet is nog niet gevonden. Als die planeet bestaat, zou zij de omloopbanen van ruimtesondes tussen en voorbij de buitenplaneten kunnen verstoren. Via dergelijke verstoringen zouden astronomen het bestaan van die (tiende) planeet van ons zonnestelsel kunnen aantonen.
Wat is het verschil tussen een meteoor, een meteoroïde, een meteoriet en een vallende ster ? Een vallende ster schijnt een ster die plotseling langs de nachthemel snelt. En na één of twee seconden is zij verdwenen. Het is dan ook geen ster, maar een klein stukje gesteente uit de ruimte dat de aardatmosfeer snel binnendringt. Door die snelheid en de daardoor ontstane wrijving wordt het gesteente heet, gaat gloeien en wordt witheet eer het verbrandt. Een deeltje of stuk gesteente dat door de ruimte vliegt, wordt een meteoroïde genoemd. Als het de aardse dampkring binnenvliegt en dan verbrandt, noemt men het een vallende ster of meteoor. Sommige meteoroïden zijn zo groot dat ze die vurige tocht overleven en op aarde neerstorten. Dat zijn dan meteorieten.
Waar kan je meteorietkraters vinden ? Meteorieten slaan grote gaten, kraters, in de grond als ze de aarde raken. In Arizona (Amerika), bevindt zich zo'n enorme krater (de Barringerkrater). Hij heeft een doorsnede van 1265 meter en ontstond ongeveer 25.000 jaar geleden. Maar de meeste meteorietkraters op aarde raken in de koop van de tijd gevuld en verdwijnen zo. Elders is dat niet het geval : Maan, Mercurius, Mars en haar manen en de meesten manen van Jupiter zijn overdekt met meteorietkraters.
Worden door meteorieten wel eens mensen gedood ? Voor zover bekend is nog nooit iemand door een meteoriet gedood. Er komen er zo weinig en met zulke grote tussenpozen op aarde neer, dat de kans dat men er één tegen het hoofd krijgt wel heel, heel klein genoemd mag worden.
Wat is een komeet ? Een komeet bestaat mogelijk uit kleine gesteente- en stofdeeltjes die door bevroeren gas en ijs bijeen worden gehouden. Een komeet beschrijft een (asymmetrische) baan om de zon en schijnt als de maan in de lucht te hangen. Maar hoewel een komeet niet snel schijnt te gaan, beweegt zij zich toch met ongeveer dezelfde vaart als waarmee een planeet om de zon draait door de ruimte.
Zijn kometen gevaarlijk ? Er is weinig reden om kometen te vrezen. De aarde is zelfs door de staart van de Komeet van Halley gegaan, zonder dat dit kwalijke gevolgen had.
Waar bevinden zich de
asteroïden ?
Asteroïden zijn wereldjes die net als de planeten om de zon draaien. Ook noemt men ze wel miniplaneten of planetoïden. Ceres heeft een middellijn van zowat duizend kilometer. Er zijn duizenden asteroïden; de meeste hebben een doorsnede van slechts enkele kilometer. Ze bevinden zich in een grote ring of gordel om de zon, tussen Mars en Jupiter.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009