header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Planten inleiding 1

 
   
Hebben alle planten bladeren ? De meeste wel, maar dus niet allemaal, hoewel er ook planten zijn met bladeren die er niet als zodanig uitzien. Gras bijvoorbeeld is ook blad. Paddestoelen en schimmels hebben geen bladeren, evenmin algen zoals zeewier, noch mossen. Bladeren helpen planten ademen en groeien.
Heeft zeewier wortels ? Nee. Zeewier is een alge en algen hebben geen wortels en geen bloemen. Zeewier hecht zich gewoonlijk aan stenen, schelpen en golfbrekers met een hechtorgaan waarmee het zich verankert. Hoewel het hechtorgaan op een wortel lijkt, voedt het zeewier zich er niet door, zoals andere planten door hun wortels dat wel doen. Zeewier haalt in plaats daarvan voedsel uit het water waarin het leeft en groeit.
Waarom heeft blaasjeswier blaasjes ? Blaasjeswier is een heel gewoon bruin zeewier. Het groeit op stenen die doorgaans onder water zijn als het vloed is. Blaasjeswier heeft platte stengels met paren met lucht gevulde blaasjes. Daardoor blijft de slappe plant drijven als de vloed opkomt en ze door het zeewater worden bedekt.
Hebben mossen bloemen ? Nee. Mossen hebben blaadjes en steeltjes, maar geen bloemen. Soms zien ze eruit alsof ze bloeien, maar die 'bloem' is in werkelijkheid een kleine capsule vol sporen aan het einde van een steel of bebladerde stengel.
Hoe kunnen de bladeren van een waterlelie drijven ? Waterlelies hebben vaak grote bladeren en luchtholten aan de onderkant ervan. De onder het blad gevangen lucht zorgt ervoor dat het blad op het water blijft drijven. Die bladeren zitten gewoonlijk ook aan stevige stengels die ze eveneens helpen rechtop in het water te drijven. Op die manier kan de waterlelie haar bladeren aan het zonlicht blootstellen; dat licht heeft ze nodig om te kunnen blijven leven.
Waarom vangen sommige planten insecten ? Zogenaamde vleesetende (insectenetende) planten leven vaak in moerasstreken en oerwouden waar ze niet alle voedsel dat ze nodig hebben uit de grond kunnen halen. In plaats daarvan vangen ze kleine insecten die dan verteerd worden. Sommige vleesetende planten vangen hun prooi met de hulp van kleverige bladeren. Andere, zoals de venusvliegenvanger van Noord-Carolina en Florida in de Verenigde Staten, hebben scharnierende bladeren die tegen elkaar klappen als een insect erop neerstrijkt.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009