header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Planten inleiding 2

 
   
Waarom hebben sommige planten doornen ? Doornen, stekels en scherpe naalden bieden een plant bescherming tegen hongerige dieren. Ook weren ze vernielzuchtige insecten. De koeien in de wei eten wel het gras, maar van de stekelige distels blijven ze af. Soms zijn ook zaadjes van stekels en haakjes voorzien. Hiermee blijven ze in de vacht van dieren steken, waardoor er voor hun verspreiding wordt gezorgd.
Waarom stinkt een stinkzwam ? Deze zwam stinkt om vliegen aan te trekken. Wij vinden die geur niet prettig, maar vliegen blijkbaar wel. De vliegen zorgen voor de verspreiding van de sporen. Door aanraking met de slijmerige zwam blijven de sporen namelijk aan hun pootjes hangen. Zo kunnen de sporen over een groot gebied verspreid worden.
Hoe steken brandnetels ? Sommige brandnetels hebben scherpe haren, die in je huid steken als je ze aanraakt. Daarbij komt dan een vloeistof in je huid die voor het branderige, prikkelende gevoel zorgt. Dit houdt niet alleen de mens, maar ook de dieren op een afstand.
Waar wordt hop voor gebruikt ? Hop wordt gebruikt voor de bierbereiding. De bloemen zien eruit als kegeltjes en worden geoogst als ze rijp zijn (in de herfst). De schubachtige bloemblaadjes worden aan het bier toegevoegd. Zij maken het helder, helpen het langer houdbaar te maken en geven er de wat bitter-pittige smaak aan.
Zijn alle planten van de familie van nachtschade giftig ? De zwarte nachtschade is berucht door de dodelijke giftigheid van de plant. Toch zijn andere plantensoorten uit de nachtschadefamilie niet giftig. Feitelijk eten we zelfs sommige ervan. De nachtschaden behoren tot de plantenfamilie Solanaceae. Tot deze familie behoren ook aardappelen, tomaten en tabak.
Waarom zijn zoveel planten groen ? Vele planten zijn groen omdat ze een groen pigment of kleurstof bevatten die chlorofyl wordt genoemd. Dit stelt de plant in staat haar eigen voedsel aan te maken. De groene cellen in de planten nemen energie uit het zonlicht op. Deze energie zet vocht uit bodem en lucht, en kooldioxide uit de lucht om in voedingsstoffen zoals suiker en zetmeel, die de plant voor haar groei nodig heeft. Bij dit proces komt zuurstof vrij, waar mens en dier van moeten kunnen leven.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009