header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Planten inleiding 3

 
   
Wat veroorzaakt soms de groene, slijmachtige aanslag in vijvers ? Die groene aanslag wordt veroorzaakt door enorme aantallen minieme plantjes : zoetwateralgen. Algen zijn de eenvoudigste soorten planten; ze hebben wortels noch bloemen. De meest voorkomende algensoort in vijvers is spirogyra. Als je zo'n spirogyra onder de microscoop onderzoekt, ziet het eruit als een spiraaltje of een schroefveer. Het plantje produceert grote aantallen sporen, die van de ouderplant wegdrijven en tot nieuwe algjes uitgroeien. Op die wijze ontstaat een groene slijmlaag van algen in een vijver.
Welke plant wordt gebruikt om er linnen van te maken ? Linnen is het oudst bekende weefsel. Het wordt gemaakt uit de stengels van de vlasplant, die op de hele wereld voorkomt. Linnen dankt zijn naam aan de Latijnse naam voor vlas : linum. Men bereidt het door de vlasstengels eerst in water te weken tot de zachte delen verteren. De harde, houtige delen worden na diverse bewerkingen (braken, hekelen) gebruikt om er garen van te maken waarmee dan linnen geweven kan worden. Van de zaadjes wordt lijnolie gemaakt.
Waarom wordt helmgras in de duinen geplant ? Omdat deze plant het zand vasthoudt en daarmee voorkomt dat de duinen verstuiven. Helm of helmgras heeft lange wortelschietende stengels, die het zand bijeen houden. De bladeren rollen zich bij droog weer op om het vocht dat ze bevatten vast te houden. Als het weer nat wordt, ontrollen ze zich. Als de wortels een laag zand hebben vastgelegd, groeit het gras uit door de volgende laag en brengt een nieuw stel wortels voort.
In welk opzicht komen appelbloemen en rozen met elkaar overeen ? Appelbloemen behoren tot de grote familie van de Rosaceae of roosachtigen, naar de rozen. Plantensoorten van deze familie hebben bepaalde kenmerken gemeen. Alle plantensoorten uit de rozenfamilie hebben overeenkomstige bloemen, al kunnen ze in andere opzichten sterk van elkaar verschillen. Ook andere eetbare vruchten voortbrengende gewassen behoren tot de familie van de roosachtigen, zoals peren, aardbeien, pruimen en bramen.
Kunnen kokosnoten drijven ? Jawel. De vrucht van de kokosnootpalm (de kokosnoot dus) is bedekt met een dikke, vezelachtige schaal die blijft drijven. Kokosnootpalmen groeien in warme streken, gewoonlijk dichtbij de zee. Een kokosnoot groeit pas als zij voldoende vocht heeft. Als de vrucht rijp is, valt zij uit de palm en rolt vaak in zee. Daar drijft zij dan vaak maanden rond eer zij aan een strand belandt en begint te groeien.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009