header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Plantennamen 2

 
   
Wat is belladonna ? Belladonna is een andere naam voor een zeer giftige plant : zwarte nachtschade. Bella donna betekent in het Italiaans mooie vrouw, en waarschijnlijk kreeg de plant deze bijnaam omdat ze de stof atropine bevat. Atropine, in het oog gedruppeld, maakt de pupillen groter.Ooit gebruikten de dames atropine omdat ze vonden dat hun ogen er mooier door werden. Tegenwoordig passen alleen artsen het middel nog toe bij patiŽnten omdat daardoor het oog makkelijker te onderzoeken is.
Hoe kwam de paardenbloem aan zijn Engelse naam dandelion ? Die naam dandelion is min of meer een verbastering van drie Franse woorden : dent de lion, ofwel tand van de leeuw. Die merkwaardige naam ontstond omdat mensen destijds vonden dat de omtrek van de bladeren er als een leeuwentand uitzag.
Hoe komt de vliegenzwam aan die naam ? De vliegenzwam is een zeer giftige paddestoel, en het sap ervan werd ooit gebruikt om er midden voor het doden van vliegen en luizen van te maken.
Waarom moet je met een grote boog om een groene knolzwam heenlopen ? Omdat het een paddestoel is die een dodelijk gif bevat. De Engelse bijnaam Engels des Doods zegt genoeg. Trouwens eet je beter nooit paddestoelen die je niet kent, want jaarlijks komen nog steeds mensen om door onkunde op dat vlak. Er is bijvoorbeeld een paddestoel die vrij gemakkelijk met de eetbare champignon verward kan worden, maar die sterk gelijkende paddestoel is wel dodelijk giftig.
Wat is het verschil tussen een bloembol, een knol en een wortelknol ? Je kunt planten kweken door bollen te poten, knollen en wortelknollen in plaats van zaad te zaaien. Het zijn plantendelen die zich ondergronds vormen en zij slaan voedingsstoffen op voor de nieuwe plant die eruit zal opgroeien. Een bloembol is een ondergrondse stengen, en een wortelknol is een ondergrondse wortelstok. Een ui is in feite een bol van de uienplant en een aardappel is een wortelknol van de aardappelplant.
Een gesponnen kardinaalsmuts ? Het gewas dat bij ons naar de bloemvorm kardinaalsmuts wordt genoemd, heet in de Engelssprekende landen spindle tree, dat is spindelboom, omdat het hout van deze struik respectievelijk boom gebruikt werd om er spindels van te maken. De spindel werd gebruikt om met de hand gesponnen wol op te wikkelen. Deze methode van spinnen wordt in sommige delen van de wereld nog altijd toegepast.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009