header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De popularisering van
cultuur

 

Terug naar stromingen in de kunst >>

 
 

 

 

 

 


 

De invloed van de Amerikaanse cultuur in het naoorlogse tijdperk bleef niet beperkt tot de kunst. De impact van de Amerikaanse populaire cultuur - een uiting van economische macht, consumentisme en democratie van de V.S. - bestreek een veel groter gebied. In de V.S. was de koopkracht van de massa een enorme invloedsfactor. Een steeds belangrijker wordende groep waren de jongeren - de 'teenagers' - die in aantal groot genoeg waren om de aandacht te trekken van adverteerders, platen- en filmproducenten. De consumptiestijl van de Amerikanen verspreidde zich al snel over de westerse wereld. Ondanks ingebouwde vooroordelen en angst voor hun eigen culturele identiteit waren de Europeanen er volledig klaar voor - de Hollywoodfilms, rock and roll, denim jeans en Coca Cola. De Verenigde Staten waren de plaats waar de dingen echt gebeurden.
In de jaren '60 begon Europa eindelijk zelf weer een rol te spelen in de vernieuwing. Frankrijk ontwikkelde zijn eigen invloedrijke cinema die de Nouvelle Vague werd genoemd. Met de Beatles, de Rolling Stones en andere groepen werd Engeland de bron van de 'popmuziek', en Londen werd het belangrijkste centrum van mode en design voor de Swinging Sixties. De Britse pop werd echter zwaar beļnvloed door de Amerikaanse muziek en zelfs de Beatles moesten eerst succes oogsten in de V.S. voordat ze konden rekenen op een plaatsje op het wereldpodium.
Het fenomeen van de Amerikaanse consumentencultuur had ook zijn invloed op de kunstwereld. Kunstenaars begonnen er commentaar op te leveren, leenden er elementen uit en imiteerden de volkscultuur, waardoor dus tegelijkertijd sprake was van een 'high art' en 'low art'.
( foto : 'popikoon' van Andy Warhol )
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009