header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Psychologie

 

Terug naar menswetenschappen >>

 
 

 

 

 

 


 

 

Of de menselijke geest in kaart gebracht. Tegen het einde van de negentiende eeuw begonnen wetenschappers meer te begrijpen van de complexe werking van het menselijk lichaam en hadden ze de hersenen omzichtig geanalyseerd. Toch bleef de aard van de menselijke geest een mysterie. Veel gerespecteerde artsen klampten zich vast aan het pseudowetenschappelijke geloof van de frenologie, een studie gebaseerd op de vooronderstelling dat de vorm van de schedel het karakter en de geestelijke vermogens beÔnvloedt. Geestesziekte werd nauwelijks begrepen en soms zelfs afgedaan als ongeneeslijk.
De studie van de hysterie - waarbij patiŽnten aan fysieke symptomen lijden als verlamming of doofheid zonder organische oorzaak - leverde de sleutel tot onze huidige kennis van de geest. Het begint bij Jean-Martin Charcot (1825-1893), professor in zenuwziekten aan het SalpťtriŤreziekenhuis in Parijs, die pionierde met het gebruik van hypnose om hysterie te behandelen. Charcot bracht patiŽnten in trance en gaf ze een aantal hypnotische suggesties waardoor ze zich beter voelden en waardoor hun symptomen soms volledig verdwenen. Dit proces fascineerde ťťn van Charcots studenten, een 29-jarige Weense neuroloog met de naam Sigmund Freud (1865-1939) -zie foto. Freud merkte op dat als Charcots patiŽnten ontwaakten ze geen enkele herinnering hadden aan wat hen verteld was. Hun problemen wortelden in hun onbewustzijn en konden alleen door hypnose worden aangeroerd.
Freud nam Charcots lessen over hypnose mee terug naar Wenen en begon nauw samen te werken met een andere arts, Josef Breuer (1842-1925). Met een van hun gevallen, 'Anna O.', legden ze de basis van de moderne psychologie. Breuer was in staat om Anna's gespleten persoonlijkheid en hysterie te genezen door haar aan te moedigen zich haar verleden onder hypnose te herinneren. Door het opnieuw beleven van het moment waarop een bepaald symptoom zich voor het eerst had voorgedaan, was Anna in staat om zich ervan te bevrijden.
Breuer en Freud beschrijven hun 'praatkuur' voor zenuwziekten in StudiŽn Łber Hysterie (1895). Het boek stelt voorop dat we de neiging hebben om pijnlijke of beschamende herinneringen te onderdrukken. Later kan dat innerlijke conflicten opleveren die zich uiten als obsessies, fobieŽn of andere psychische problemen.
De remedie is om deze herinneringen naar buiten te brengen, waar ze geanalyseerd en verwerkt kunnen worden.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009