header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

PTSS (PTSD)

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Wat is PTSS ?
Mensen die een angstaanjagende gebeurtenis of een zeer pijnlijke ervaring hebben meegemaakt kunnen hierdoor een Post Traumatische Stress Stoornis ontwikkelen (PTSD is de afkorting van de Engelse term hiervoor). Denk daarbij aan rampen, oorlogen maar ook dingen die voor de meesten van ons dichter bij huis liggen: geweldpleging, verkrachting of bv. een ernstig verkeersongeluk. Niet alleen de getroffen persoon, maar ook directe naasten kunnen PTSD ontwikkelen.

Symptomen
Iemand met PTSD heeft in de eerste plaats vooral last van herbeleving van de gebeurtenis in de vorm van flashbacks en nachtmerries. Veel voorkomende aanleidingen voor deze klachten zijn associaties met de betreffende gebeurtenis. Dat kan een voorwerp, geluid of bv. geur zijn die doet herinneren aan het traumatiserende voorval.
Daarnaast heeft iemand met PTSD te maken met emotionele problemen als schuldgevoelens, depressiviteit, woedeuitbarstingen, huilbuien e.d. Zoals bij andere angststoornissen het geval kan zijn, komt ook hier vermijdend gedrag veel voor; om maar zo min mogelijk geconfronteerd te worden met situaties die geassocieerd kunnen worden met het voorval.

Comorbiditeit
Zoals bij veel psychische ziektebeelden gaat ook PTSD vaak gepaard met andere stoornissen. Hierboven werd al depressiviteit genoemd die kan uitmonden in een depressie, maar ook kan zich een andere angststoornis ontwikkelen (bv. paniekstoornis of dwangstoornis). Daarnaast kunnen ook allerlei lichamelijke klachten naar voren treden. Dit maakt een behandeling (en ook diagnostiek) natuurlijk lastiger maar PTSD is op zich goed te behandelen.

Behandeling van PTSD
In bepaalde gevallen is het mogelijk slachtoffers van een potentieel traumatiserende gebeurtenis direct op te vangen (denk hierbij aan slachtofferhulp). Dit verlaagt de kans op het ontwikkelen van PTSD. Natuurlijk zijn er tal van situaties waarin dit niet mogelijk is of niet voldoende effectief blijkt te zijn.
Voorheen waren Cognitieve Gedragstherapie en ook Exposure in Vivo de aangewezen therapieŽn voor behandeling van PTSD. Deze therapieŽn worden ook nog steeds toegepast maar de laatste jaren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een vrij nieuwe therapie, ďEMDRĒ genaamd. EMDR mag zich verheugen in een snel groeiende belangstelling gezien de effectiviteit en relatief korte duur van de behandeling.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009