header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Rails inhaleren

 
   
New York, New Yersey (VS) - In de metro van New York hangt honderd keer zoveel metaalstof als op straat of thuis. Er is overigens geen gevaar voor reizigers, stellen de onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Columbia.

Onder de grond vallen er maar weinig blaadjes, dus vierkante wielen zal een New Yorkse metro niet gauw hebben. Toch slijten ook daar de wielen en de rails stukje bij beter. Wielen en rails worden dunner, en het afgesleten metaal blijft hangen. Roken mag er allang niet meer, maar iedereen die met de Subway reist, inhaleert kleine hoeveelheden treinrails.

Stofzuigrugzak 
Leerlingen van een school in Harlem kregen speciale stofzuigende rugzakken mee, om stofmonsters te verzamelen tijdens hun dagelijkse routine. De inhoud van de zakken bleek veel meer metaaldeeltjes - ijzer, chroom en mangaan - te bevatten dan op grond van de stofconcentratie in hun huizen verklaard kon worden. Bij leerlingen die met de metro reisden zat meer stof in de zakjes, maar tijdens de zomervakantie was dit verband er niet meer. 

De concentratie metaalstof in de metrotunnels was honderd keer zo hoog als in de huizen van de scholieren. Toch is er geen gevaar voor de gezondheid van reizigers, benadrukken de onderzoekers: de wettelijke norm ligt nog duizend keer zo hoog. Dat is maar goed ook, want schoonmaken helpt nauwelijks. Uit onderzoek in de metro van Stockholm bleek dat het wassen van de muren en rails de concentratie metaalstof in de lucht met slechts 10%.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009