Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Aardbevingen
 

 
   


Elk jaar eisen lawines hun slachtoffers. Zoals we in onze speciale pagina over lawines reeds aanhaalden, ligt de schuld hiervan vaak bij de mens zelf.  Wanneer men zich begeeft op plaatsen waar en op momenten dat daar het lawinegevaar zeer groot is, is een ramp helemaal niet ondenkbaar.  Van alle lawineongevallen wordt 95% door de skir zelf veroorzaakt. Bovendien zijn lawines doodsoorzaak nummer twee voor skirs, na ongevallen op de piste. Jaarlijks ligt het totale aantal dodelijke lawineslachtoffers rond de 100. Het aantal skirs dat omkomt in een lawine stijgt elk jaar. Dat het aantal slachtoffers dat omkomt door lawines, die hele dorpen en wegen wegvagen, de laatste jaren sterk is afgenomen, komt door het aanbrengen van beschermingconstructies, zoals hekwerken en betonnen wallen en het verscherpen van de bouwvoorschriften. Gemiddeld zijn er bij elk lawineongeluk vier personen betrokken, waarvan er n omkomt, n gewond raakt en twee ongedeerd zijn. Bijna de helft van de toerskirs die in een lawine terechtkomt overleeft het niet.

De grootste lawine-ongelukken in de Alpen tussen 1991 en 2000

Februari 1991 Acht mensen komen om het leven aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc
Januari 1998 Negen scholieren en twee gidsen komen om het leven in de Franse Alpen.
Rampmaand februari 1999 Bij de Franse wintersportplaats en klimcentrum Chamonix komen 12 mensen om het leven. In de Zwitserse Alpen komen 10 mensen om het leven. Het Oostenrijkse Galtr wordt onder lawines begraven, 38 mensen verliezen hun leven.
December 1999 8 leden van de Duitse bergsportvereniging DAV komen om het leven bij de tocht naar een berghut. Weer in de buurt van Galtr.
Maart 2000 Op de Kitzsteinhorn bij Kaprun komen 11 skirs om het leven in een lawine. De trieste opmaat voor een verdere ramp die onlangs 155 mensen het leven kostte in de treintunnel naar de Kitzsteinhorn.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009