Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Diversiteit van
planten en dieren

 

andere leefgebieden : klik hier

 

algemeen >>

structuur en vruchtbaarheid >>

diversiteit van planten en dieren >>

bewoners van het regenwoud >>

het belang van tropische regenwouden >>

belang van de inheemse bevolking >>

de toekomst van de tropische regenwouden >>

onderzoek naar een verantwoorde houtwinning >>

onderzoek naar het economisch gebruik van medicinale planten >>

de toekomst van de bewoners >>

verklaring van enkele termen >>

De tropische regenwouden kenmerken zich door een veelvormigheid van soorten. Er komen meer verschillende planten en dieren voor dan waar ook ter wereld. Op dit moment zijn zelfs nog vele tienduizenden soorten niet bekend. Veel soorten zijn zeldzaam, gespecialiseerd en zijn geografisch bepaald tot kleine stukjes van het regenwoud.

Veel bomen in de tropische regenwouden lijken op elkaar maar toch kunnen er meer dan 200 verschillende soorten op een oppervlakte van nog geen hectare voorkomen. In vergelijking hiermee zijn de vierhonderd soorten die in het gematigde klimaat van het Noordelijk halfrond voorkomen slechts een klein aantal. Palm-, gember-, vijgen- en bananenbomen zijn de meest bekende tropische regenwoud- bomen. Fruit en nectar zijn zeer belangrijk als voedsel voor de dieren in dit bioom en de bomen van het woud lijken een competitie met elkaar te leveren in het verspreiden van zaad en pollen voor de dieren voor de productie van prachtige bloemen en heerlijk fruit.

Vooral vogels bereiken hun grootste diversiteit in dit bioom tot wel 500 soorten op een enkele tropische lokatie. Tot de vogels van het tropisch regenwoud horen papagaaien, Toekans, kolibries, ovenvogels en miervogels. Hagedissen, slangen en kikkers zijn eveneens ongelooflijk divers in de tropische regenwouden. Veel soorten worden alleen hier aangetroffen.

Er worden miljoenen insectensoorten aangetroffen waaronder talloze mierensoorten. Nieuwe soorten worden voortdurend ontdekt. Binnen een vierkant van iets groter dan een vierkante kilometer kunnen wel 1500 vlindersoorten worden aangetroffen. Vergeleken met landen als de Verenigde Staten en Canada samen waar maar net 750 verschillende vlindersoorten worden aangetroffen is dit een ongelooflijk aantal.

Zoogdieren zijn niet zeer divers in de tropische regenwouden. Dit vanwege de lage productiviteit van de bodem van de tropische regenwouden maar apen en vleermuizen spelen een belangrijke rol in de verspreiding van zaden wanneer ze de gewelven van de regenwouden doorkruisen op zoek naar vruchten en zaden. Andere veelvoorkomende zoogdieren zijn antilopen, cavia's, reeŽn, zwijnen, katachtigen, muizen

Plant en dier- interacties inclusief vele symbiotische verbindingen zijn intens en zeer complex en hebben geleid tot een indrukwekkende schaal van aanpassingen die nergens elders wordt waargenomen. De symbiotische verbinding tussen woudbomen en zwammen bijvoorbeeld horen tot de belangrijkste van deze relaties.

De interacties tussen prooidieren en prooi zijn zeer intens evenals de camouflage die gebruikt wordt om zich te verschuilen. Dieren en planten oefenen op grote schaal mimicry uit. Insecten kunnen er uit zien als twijgjes. Motten hebben zeer grote ogen op hun vleugels en de niet giftige slangen hebben dezelfde kleur als hun giftige soortgenoten.

Vooral voor de dieren is de aanpassing van het leven in de bomen (een complexe multidimensionale wereld) belangrijk. Het is dan ook geen wonder dat veel van de activiteiten in het bladergewelf, waar de plantenproductie het grootste is, plaatsvinden. In tegenstelling tot het bekende vooroordeel, is een wandeling door de tropische regenwouden tamelijk rustig. Sommige mensen vergelijken het zelfs met het wandelen in een kathedraal. Wanneer men in het gebied wil komen waar het minder rustig is moet men in het groene gewelf klimmen. Veel wetenschappers doen dit met een speciale uitrusting. Aldaar barst het van het leven.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009