header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Rietgors

 
   
  De rietgors of emberiza schoeniclus
Rietgorzen blijven in ons land hun naam eer aandoen en zijn voornamelijk te vinden in de buurt van moerasgebieden. In Engeland is er een tendens dat rietgorzen steeds vaker nestelen op drogere gronden. Ze worden daar zelfs regelmatig in tuinen gezien. Dat is hier bij ons niet het geval. Meestal zitten ze nogal opvallend te zingen boven in een struik in het rietland.
Kenmerken
Ze lijken wel een beetje op de huismus, maar het mannetje heeft een gitzwarte kop en kin met een witte kraag. De buitenste staartpennen zijn wit. Buiten het broedseizoen zijn deze kenmerken vager. Lengte : 15 cm.
Voedsel
De zaden van allerlei moersplanten vormen het belangrijkste voedsel. De jongen worden gevoerd met allerlei insecten, rupsen en kevertjes.
Wintervoedering
Ze eten zaden van de grond.
Nest
Het nest zit goed verstopt in een struik of rietpol. Het vrouwtje bouwt het van bladeren en stengels waarna het gevoerd wordt met haar, mos en fijne grassen. Roofdieren worden van het nest geleid door zich half verlamd te gedragen en met gespreide vleugels wel te lopen.
Broedgegevens
Maanden mei tot augustus - twee tot drie legsels - vier tot zes bruingroene tot lichtblauwe eieren - broedtijd : 13-14 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na 10-12 dagen; zelfstandig na twintig dagen.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009